Meksiko – prava triler završnica prvenstva

Šok završnica, epilog za Hičkoka, foto finiš prvenstva i ostale floskule dobile su smisao u doigravanju za titulu u Meksiku.

Lokalno prvenstvo odlučuje finale plej – ofa, sastali su se Kruz Azul i Amerika. U prvom meču “Plavi krst” je slavio sa 1:0. Revanš je doneo ono što smo naveli na početku teksta. Naime, Kruz Azul je vodio do 89. minuta istim rezultatom 1:0 i samo je teorija spašavala Ameriku – trebalo je postići dva gola kako bi se rezultat u konačnom poretku poravnao na 2:2 i na taj način otišlo u produžetke (nema pravila gola u gostima). Da napomenemo da je Amerika od 14. minuta igrala sa igračem manje jer je Hezus Molina dobio direktan crveni karton.

Vrata čuda odškrinuo je u 89. minutu kapiten Amerike, kolumbijski reprezentativac Akivaldo Moskera, udarcem glavom je poravnao na 1:1.

Ludnica koja je usledila po poslednjeg zvižduka kulminirala je u 93. minutu kada je na 2:1 za domaćina (inače su oba tima iz prestonice – Meksiko Sitija) povisio defanzivac Kruz Azula Alexandro Kastro, zakačila ga je lopta nakon odličnog udarca glavom golmana Moisesa Munjoza – očajnički potez koji se tako retko viđa se isplatio u poslednjim sekundama najvažnijeg meča u prvenstvu.

Penal lutrija donela je novog prvaka, a golman Munjoz je i tada imao i veštine i sreće, jedan udarac je zaustavio, jednom je protivnički igrač ispucao loptu preko prečke, dok su njegovi saigrači bili nepogrešivi i Amerika je pomalo neočekivano postala prvak Meksika – nikakvo čudo da to prvenstvo prenosi čak 14 televizija u mnoge zemlje Sveta.

Na taj način stavljena je još jedna, možda i najinteresantnija priča o rivalstvu ova dva kluba (najpopularnija u zemlji južno od Rio Grandea) dugom gotovo pola veka.

Komentari