Mihina taktika

Siniša Mihajlović, srpski selektor, je uoči starta utakmice sa Škotskom najavljivao iznenađenje za protivnika. Njegov kolega, Levejn je pre susreta zaista imao problema da zamisli srpski tim. Naime, Mihajlović je u samo nekoliko mečeva od preuzimanja ekipe, isprobao čak 39 igrača, što je njegovu startnu formaciju činilo nezamislivom.

Ipak, nešto je procurelo, to je skica sa Mihajlovićevom taktikom za susret na Hempdenu, koju su lukavi Škoti uslikali. Naravno, cela stvar je završila i u novinama.

Nakon remija sa Škotskom (0:0), što je samo još jedna u nizu utakmica u kojoj Srbija nije postigla gol (doduše, nije ga ni primila), Mihajlović je izjavio da je pomenuta tabla sa taktikom namerno ostavljena Škotima „na izvolte“. Očigledno, to je iznenađenje koje je Siniša najavio.

Srbija ima veliki problem sa efikasnošću poslednjih godina. Od kada je Mihajlović selektor, jedino je Neven Subotić zatresao mrežu (u porazu od Švedske), a pre njega, Bane Ivanović u kvalifikacionom remiju sa Italijanima, pre 11 meseci. Mladi Filip Đuričić, ma koliko talentovan bio, jednostavno ne može da „glumi“ centarfora, jer to nikada nije ni bio, što se i pokazalo u prethodnom meču. A Srbija nije Barselona pa da igra sa trojicom laganih igrača u napadu. Lekić ili bilo ko drugi – Pantelić, Žigić, Šćepović, Đurđić, drugi Šćepović, Mudrinski… je uvek bolje rešenje, bez obzira na osustvo kvaliteta i(li) forme.

Nacionalni tim je u jako lošem stanju, dovoljan pokazatelj je samo 5000 gledalaca koji su posmatrali generalnu probu protiv Irske na stadionu Crvene zvezde, sredinom prošlog meseca. Zbog toga, možda je i dobro što se Vels dočekuje u Novom Sadu. Takođe je dobro što nije pretrpljen poraz od Škotske, ali nije dobro biti zadovoljan tim rezultatom, jer je Srbiju u nekoliko navrata juče poraza spasilo nekoliko intervencija golmana, sreća i loša realizacija rivala, to nije obećavajuće za nove izazove. Ako želi da zaigra na Svetskom prvenstvu, Srbija mora mnogo bolje, za početak – da postigne gol.

Komentari