Mlečni zubi Partizanovih beba 1966. godine (VIDEO)

Dok Partizan danas bije bitku za spas fudbalskog obraza u Evropi i strepi pred duel sa švajcarskim Tunom. Mi ćemo se podsetiti nečega što je u to vreme postao najveći uspeh jugoslovenskog klupskog fudbala – Partizanov ulazak u finale tadašnjeg Kupa šampiona.

Tim koji je godinama selektiran, predvodio je fudbalski strateg iz Novog Pazara, pokojni Abdulah Gegić, čovek koji je za samo jednu godinu ostavio dubok trag u klubu iz Humske. To su naravno, nezaboravne Partizanove “Bebe”, momci koji su još u podmlatku pobeđivali sve u svojoj konkurenciji, pa su isto nastavili i kao seniori, prvo u SFRJ, a zatim i dalje, mogli su da pobede svakoga na svetu.

U takmičenju su briljirali, padali su prvaci Francuske – Nant (2:0, 2:2), Nemačke – Verder (3:0, 0:1). U četvrtfinalu ih je sačekala Čehoslovačka Sparta Prag, tim koji u to vreme par godina nije izgubio meč. U Pragu, u meču punom uzbuđenja Beograđani su doživeli ubedljiv poraz – 4:1. Iako autsajderi, nakon takvog poraza, na stadionu JNA “bebe” su pokazale zube i slavile sa čak 5:0.

Nakon takvog četvrtfinala, polufinale je došlo kao šlag na tortu. Isprečio se Mančester Junajted, predvođen novim “bebama” Mata Bezbija, a na terenu su špartali igrači poput Bobija Čarltona i Džordža Besta, ljudi čiji je fudbalski status veći od legendarnog. U beogradskom meču prepunom zanosa, sa karnevalskom atmosferom na tribinama, bilo je 2:0 za Partizan. U revanšu, divovskom borbom, pre svega Šoškića, Rašovića i Vasovića, naročito posle primljenog gola, crno-beli su izdržali i sa 0:1 prošli u finale.

Pred finalni susret protiv madridskog Reala, stvorena je čudna atmosfera svojstvena ovdašnjem mentalitetu. Više se govorilo o tome gde će i da li će svoje karijere nastaviti ova uspešna generacija, nego o samom finalnom meču. Mnogi su “kaparisani” za odlazak, iako su želeli i za daleko manje novca da ostanu u svom klubu.

Finale je odigrano 11. maja na briselskom Hejselu, Partizan je golom Vasovića imao vođstvo, ali i u to vreme veliki evropski klub iz Madrida je uspeo da preokrene i “došije” još jednu zvezdicu na svoj grb – šestu.

Ovo je snimak tog susreta:

 

Dugo su svi ljubitelji fudbala na ovim prostorima znali napamet čitav sastav “beba”:

Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić, Kovačević, Hasanagić, Galić i Pirmajer.

To je najvažnija utakmica koju je Partizan ikada odigrao, sve ostalo je manje važno, naročito ako se ne stremi najvišim ciljevima već se zadovoljava u osrednjosti.

Komentari