Mondijalski utisci iz fotelje – Sudar titana

Dueli Brazila i Nemačke se sa pravom smatraju za fudbalski karneval, te je neobičan podatak da su se u istoriji svetskih prvenstava sastale samo jedno. Pogađate, u finalu Mondijala 2002. godine, kada je “Selesao“ golovima Ronalda porazila Nemačku i po peti put se popela na vrh sveta. Međutim, današnji susret ima potpuno drugačiju uvertiru. Iako su dogurali do polufinala, ne nameravaju se zaustaviti tu. Šta nas očekuje večeras u Belo Horizonteu?

Luis Felipe Skolari je u velikom problemu, pošto u polufinalu neće moći da računa na kapitena Tijaga Silvu, a za Nejmara je turnir, po svemu sudeći, završen. Ipak, bez obzira na te novonastale okolnosti, “Selesao” uvek ima imperativ pobede, on je još veći kada se zna da je Brazil domaćin. Kako odmiču utakmice deluju sve bolje. Murinjo je rekao da je izostanak Silve veći udarac po Brazilce nego Nejmarov, što i nije daleko od istine pošto je defanzivac PSŽ-a pravi lider ekipe i veliki motivator. Ipak, Nejmar je naveća brazilska zvezda stoga najviše pažnje je posvećeno njegovom izostanku. “Velikog Fila” može da raduje što se u konkurenciju za prvi sastav vraća Luiz Gustavo, koji je odradio suspenziju usled parnih kartona i večeras će se naći na mestu zadnjeg veznog. Kako će domaćini izaći u postavci 4-2-3-1, otvara se niz pitanja. Najviše šansi da zameni Silvu jeste odbrambeni igrač minhenskog Bajerna, Dante. Upravo mu u prilog ide činjenica da poznaje gotovo sve igrače nemačke reprezentacije. Dileme i dalje ima oko toga ko će na mesto Nejmara. Ukoliko se Skolari odluči za defanzivniju varijantu, odlučiće se za Bernarda, ali ako ostane pri svojoj filozofiji, sredinu terena popuniće Vilijam, koji se doduše lakše povredio, ali biće spreman za večerašnji okršaj. Na suprotnij polovini ih čekaju nikad motivisaniji “Panceri”. Koliko se očekuje od njih govori i podatak da su po kladionicama blagi favoriti. Ko bi rekao da će Brazilci ikada biti u podređenom položaju, naročito na svom terenu. Nakon eksperimenta sa Lamom kao zadnjim veznim, Joakim Lev će vratiti omalenog desnog beka na svoju poziciju. “Panceri” nemaju nikakvih problema oko odabira igrača, izuzev Mustafija, koji ionako nije prvi izbor selektora. Kao i njihovi protivnici, Nemci će takođe nastupiti u formaciji 4-2-3-1, s tim da će se, u pojedinim fazama utakmice, transformisati u 4-3-3. Upravo je nepredvidljivost najveće oružje “Manšafta”. U dosadašnjem toku prvenstva golove su postizali igrači iz svake linije tima, što može predstavljati veliku opasnost za svakog protivnika. Iako pljušte kritike na račun Gecea i Ozila, oni će se naći u prvoj postavi jer Nemačka nema previše igrača koji tehnički mogu da pariraju domaćinima. Na levom beku biće Hevedes, što nije njegova prirodna pozicija i to može biti problem jer se postavlja pitanje kako može parirati Hulku koji će, usled izostanka Nejmara, postati najvažniji igrač u sastavu Brazila. Mada je Nojer u fantastičnoj formi, uža odbrana do sada nije ulivala poverenje, osim Humelsa koji je odličnu partiju protiv Francuza zaokružio pogotkom.

Ko prolazi: Kao što ste verovatno i videli, kladionice prednost daju Nemcima. Lično, nisu me uverili da zaslužuju taj status. Iako je ovo možda krik nostalgije za Rivaldom, Ronaldom, Ronaldinjom i kompanijom, u finale ide Brazil! Ili se barem nadam tome…

Autor: Ivan Cvetković

Komentari