Na današnji dan Vilt je napisao istoriju!

02.03.1962 u gradu Heršej u Pensilvaniji četiri hiljada ljudi imalo je zadovoljstvo da prisustvuje pisanju istorije koju ni danas niko nije uspeo da promeni. Na današnji dan Vilt Čemberlejn je ubacio 100 poena na jednom meču.

Po rečima trenera Filadelfija Voriorsa, Frenka Mekgvajera, niko u ekipi nije očekivao da će Vilt postići stotinu poena, nakon samo nekoliko minuta igre, Voriorsi su vodili protiv Niksa 19:3. Zvezda tima Vlit Čemberlejn već je upisao 13 poena. Nakon prve četvrtine na semaforu je stajalo 43:26. Od toga, Vilt je ubacio 23 poena, 9 sa linije za slobodna bacanja, koji su mu bili lošija strana, kao i mnogim centrima posle njega. Po instrukcijama svog trenera šutirao je slobodna bacanja bacajući loptu sa kolena na gore, što mu je donelo dosta poboljšanja.

Do poluvremena ove istorijske utakmice, Niksi su uspeli da se trgnu i vrate u meč, rezultat na semaforu je bio 79:68, Čemberlejn je do tada ubacio 41 poen. U timu je vladalo uzbuđenje, jer su znali da će u drugom poluvremenu nastaviti u istom ritmu, ponajviše jer je na 15 utakmica pre ove sa Niksima ubacivao više od 60 poena. Tom prilikom rekao je: “Često na poluvremenu odlazim u svlačionicu sa preko 30 poena, tako da 40 nije velika stvar” Mekgvajer je insistirao da u drugom poluvremenu lopta ide u reket, što su svi igrači rado prihvatili. Taktika se pokazala ispravnom, veoma brzo Vilt je prešao granicu od 50 poena, bez naznaka da će se tu zaustaviti. Niksi su čak i sa četvoricom igrača na Viltu pokušavali da mu pomrse račune, ali čak ni to nije bilo dovoljno, veoma brzo Vilt je svojim bravurama razbudio uspavanu publiku u Herši sportskoj areni. Do kraja trećeg perioda nezaustavljivi Vilt ubacio je 28 poena, nakon čega je prednost Filadelfije otišla na 125:106, a njegov učinak na 69 poena. Tempo igre Voriorsa opadao je kako se meč bližio kraju, krilo Filadelfije Tom Mešeri osetio je pad u igri svog tima, svi igrači su se okrenuli Čemberlejnu, koji je u tom meču bio nezaustavljiv. Svaka lopta išla je u srce reketa, gde je kao zapeta puška čekao koš mašina Vilt Čemberlejn. Osam minuta pre kraja utakmice, ubacio je već 80 poena, nakon čega je cela arena skandirala “hoćemo stotku” Šest minuta pre kraja, Niksi su faulirali redom igrače Filadelfije, kako lopta ne bi došla do Čemberlejna, ni to nije bilo dovoljno, košarkaši Filadelfije loptu su slali sa svoje čeone linije direktno pod koš Njujorka, gde ju je čekao Vilt. 2:30 pre kraja, već je ubacio 94 poena. Na 46 sekundi svi igrači Njujorka koncentrisali su se na čuvanje Čemberlejna, koji je ipak uspeo da još jednom poentira, za svoj 96-i poen. Odbrana nije popuštala, jedini način bili su visoki pasovi, nakon kojih je nezaustavljivi Čemberlejn monstruozno zakucao u dva navrata kako bi oborio rekord, koji je publika silno isčekivala. Rezultat je bio 169:147 (42:26; 37:42; 46:38; 44:41)

 

Komentari