Navijači Slobode: ”Zbog koga se igra fudbal u Srbiji?”

Ni skandal u Subotici neće promeniti ništa u organizaciji JSL, Zajednici superligaša, niti krovnoj organizaciji FSS, kao što ni svaki od sličnih skandala na otvaranju i tokom svake polusezone nije promenio ništa, niti je bilo ikakvih naznaka promena.

Teren u Subotici, 22.02.2014. u 13:30h

Od Užica do Subotice ima 375 kilometara, od čega skoro pola deonice čini spora, istrošena i krivudava magistrala, praktično srednjovekovne Srbije južno od Save i Dunava. Nešto kraća alternativa je još lošija i sporija deonica, pa u krajnjem zbiru ona biva i skuplja i štetnija za automobile. Oko četrdeset Užičana, željno iščekujući početak sezone, došlo je na sever Bačke u sopstvenoj režiji, o svom trošku, da bodri svoj klub i iskoristi priliku da turistički poseti najseverniji veliki grad u Srbiji. Pola sata pred početak utakmice suočili su sa vešću da su uludo potrošili vreme, energiju i novac.

Nije nam jasno, i pitamo se:
Zbog koga se fudbal igra u Srbiji?
Svuda u svetu zbog publike, ovde očigledno ne. Možda zbog sudija, delegata, fudbalskih funkcionera, talentovanih fudbalera koji treba da se prodaju i njihovih menadžera… Možda zbog Zvezde i Partizana? Zbog nas, jasno je, sigurno ne.

Da li je odlaganje pola sata pred početak utakmice u sklopu borbe za “vraćanje publike na stadione”?
Do kada će JSL biti jedina liga na svetu gde se termin utakmice ne zna ni dva-tri dana unapred?
Da li se “višom silom” može smatrati kišica “kupusara” koja nije padala ni 24 časa?
Da li neke konsekvence snosi domaćin utakmice?
Da li se domaćin i kako potrudio da pripremi teren u danima pred utakmicu i na dan utakmice?
Da li je teren na slici u takvom stanju da dan uoči i na dan utakmice ne može da se pripremi nijednom poznatom tehnikom?
Da li se kriterijum “odskakanja lopte” obavezno primenjuje tako što se izabere jedna od 4-5 bara na terenu?
Da li će, ako je problem klima u Srbiji, biti razmotrena promena kalendara takmičenja ili se on usklađuje prema željama fudbalskih funkcionera?
Da li se službena lica sećaju terena elitnog saveznog ranga devedesetih, stadiona Pod Goricom, Golubovaca?
Da li se sećaju snega, blata, crvene lopte i punih stadiona širom bivše SFRJ, na kojima su igrali majstori fudbala kakve odavno ne viđamo u našoj elitnoj ligi, niti ćemo ih verovatno ikada više videti?
Koliko je utakmica Antal Puhalak na istom ovom stadionu u Subotici odigrao u blatu do članaka?
Da li se uvaženi funkcioneri sećaju oranice na San Siru, kojom su ne tako davno špartale zvezde svetskog fudbala u crveno-crnim bojama, među njima i neponovljivi El Capitano?
Da li su službena lica nekada sudila niži rang od JSL?
Da li će se neko obratiti nama, a ne regularnostima, kapitenima, upravama?
Zbog koga se igra fudbal u Srbiji?

I za kraj, tri ključna i krajnje konkretna pitanja:

1. Šta je o stanju terena u Subotici zaključila komisija za prijem stadiona? Da li drenaža spada u kriterijume ocenjivanja?

2. Pošto je ovu odložila slaba kiša, u skoro pa prolećnoj klimi poslednjih desetak dana, da li će svaka jača kiša, čak i kada krene vegetacija, odlagati utakmice u Subotici?

3. Da li je moguće imati kvalitetnu ligu, klubove, stadione, terene i dobru posetu, ukoliko se sve vrti oko dva kluba? Dva kluba o kojima se priča i na sastancima Vlade! Dva kluba koja imaju igrače pod ugovorima na pozajmicama u više od pola klubova lige u kojoj se takmiče, a skoro isto tolikom broju klubova duguju novac za transfere uglavnom prekobrojnih igrača?

Redakcija nezavisnog navijačkog sajta, koja je u Subotici bila sa jednim od svojih fotografa, trudi se da tekstovi vesti na naslovnoj strani budu pismeni i učtivi. Neretko su oni kritički nastrojeni i imaju oštre note, ali nikada ne sadrže eksplicitne psovke. Ni ovaj tekst neće sadržati psovke.
Ipak, kao što je u jednoj reportaži napisao nedavno preminuli doajen srpskog novinarstva, Užičanin Risto Kubura:
Svi odgovorni, smatrajte se opsovanim!!!

(izvor: fksloboda.org)

Komentari