Nevena Ignjatović i Milanko Petrović – oštro po Ski Savezu

Nakon što je okončana Univerzijada u Trentinu na kojoj su Nevena Ignjatović i Milanko Petrović postigli velike uspehe, dvoje sportista su se oglasili su se otvorenim pismom protiv Skijaškog saveza Srbije.

Javnost ne zna mnogo o ski sportu u Srbiji, koliko je teško adekvatno se pripremiti i pokriti troškove istih, kao i takmičenja i putovanja na (inter)kontinentalne smotre. Ipak njih dvoje su osvetlali obraz naciji, Nevena je osvojila zlato u slalomu, a Petrović po zlato u bijatlonu i nordijskom skijanju, uz još jednu bronzu.

Ovo je njihovo obraćanje javnosti:

– “Te medalje predstavljaju naš uspeh i odraz naše vere u sopstvene mogućnosti. U istoj tolikoj meri, one predstavljaju i poraz Skijaškog saveza Srbije, koji u nas, iako smo najbolji takmičari koje ima, u ovoj olimpijskoj sezoni, uložio minimalna sredstva u odnosu na procenjenu i odobrenu vrednost naših programa”, stoji u saopštenju, “Mediji o našim medaljama pišu kao o “renesansi srpskog skijanja”, čestitke su nam stigle sa svih strana, pa i od samog državnog vrha, govore nam da smo sportisti za primer i ponos Srbije, a institucija koja je u ime države zadužena da zastupa naše interese, brine o nama, pomaže nam i stvara uslove da budemo još bolji nas, ne samo ignoriše, već nas i opstruiše. Da je moguće da se takmičimo na međunarodnim takmičenjima bez članstva u Skijaškom savezu, mi bismo ga napustili”

“Usled nemara, nebrige i nezainteresovanosti Skijaškog saveza Srbije, oboje smo u opasnosti da na samo mesec i po dana od najvećeg sportskog takmičenja ostanemo bez trenera, koji već mesecima ne primaju plate. Bez trenera nema ni adekvatne pripreme, i svaki prekid je nenadoknadiv. Ne smatramo da je država dužna da finansira naše sportske karijere, ali smatramo da je njen zadatak da kontroliše i usmerava rad institucije kojoj preusmerava novac poreskih obaveznika. Taj novac ne stiže do sportista Skijaškog saveza Srbije. Ova činjenica u velikoj meri ugrožava naše mogućnosti da na Igrama u Sočiju, na kojima će biti više srpskih novinara nego srpskih sportista, ostvarimo rezultat kakav bismo mogli uz adekvatnu pripremu”, dodaje se u saopštenju.

Oštrica kritike ovo dvoje srpskih sportista je naročito usmerena na predsednika SSS, Dimitrija Paunovića.

“Predsednik Saveza se u svojim nastupima zaklanja iza stranke iz koje dolazi, istovremeno ne slušajući dobronamerni apel predsednika te iste stranke da se njeni članovi povuku sa čelnih pozicija sportskih saveza. Ne ulazeći u druge sportove, jer ne znamo kakva je situacija, u slučaju Skijaškog saveza Srbije, čini nam se da bi odazivanje na apel gospodina Vučića bilo više nego opravdano”, ističe se u saopštenju, “Od predsednika ne tražimo ništa više nego da radi posao koji je sam preuzeo. Smatramo da je to obaveza svakog odgovornog pojedinca. Ukoliko mu to druge obaveze ne dozvoljavaju, neka se povuče i prepusti to mesto nekome ko zaista želi da uradi nešto za srpsko skijanje”.
Kritika je pretvorena u apel.

Molimo potpisnike čestitki da iskoriste svoj uticaj, i omoguće nam da nas samovolja pojedinaca ne sprečava da budemo najbolji što možemo. Ukoliko, pak, Srbija nema interes da se takmiči u zimskim sportovima, spremni smo da se povučemo. Posvetićemo se karijerama za koje smo završili fakultete. Samo želimo da nam se to otvoreno kaže. Naša je želja da se razvijamo kao sportisti, da damo sve od sebe, i da Srbija, kao prošle nedelje, bude ponosna na naše uspehe. To, međutim, ne možemo ukoliko nas sapliću”.

Komentari