Nigerija – domaćinska fudbalska zemlja

Nedavno završena sezona u najačoj ligi Nigerije, o kojoj smo već pisali, postala je predmet podsmeha širom planete. Providan način na koji Nigerijci nameštaju svoje prvenstvo, vinuo ih je u svetski vrh kada su u pitanju najneregularnija sportska takmičenja na planeti. Međutim nije samo nedavno završena sezona toliko problematična kada su regularnost i fer-plej u pitanju, pošto Nigerijci to rade već godinama unazad!!!

U pitanju je stari, oprobani recept za Nigerijce, u fudbalu poznatiji kao “sistem 3 za 3”, od kojeg oni ne odustaju već nekoliko sezona unazad iako je sam pogled na tabelu, odnosno na onaj deo kada su u pitanju mečevi u gostima, dovoljan da i običan fudbalski laik shvati da tu nešto ne štima. Ovo je konačna tabela prošlogodišnje, tačnije sezone 2011/2012 u kojoj se dešava ista stvar sa gostovanjima.

U sezoni pre te, tačnije 2010/2011 takođe imamo istu situaciju (doduše sa malo boljom statistikom u gostima). U ovoj sezoni je aktuelni šampion uspeo čak 4 puta da slavi u gostima, što je verovatno senzacija za tamošnje uslove.

Nista bolja situacija nije ni na konačnoj tabeli sezone 2009/2010. S tim što ovde imamo dve ekipe sa po 4 pobede u gostima.

I u sezoni 2008/2009 takođe ista slika, s tim da je ova sezona verovatno bila uigravanje sistema za tabele od gore, pošto u ovoj sezoni umesto poraza, dominiraju nerešeni ishodi na gostovanjima, barem za ekipe u vrhu, koje tim bodovima prave ključnu razliku u konačnom poretku.

Zaključak ove domaćinske priče iz Nigerije, jeste da što pre potražite neku kladionicu sa nigerijskom ligom u ponudi, jer oni izgleda ne planiraju da stanu.

Komentari