Oni će nas predstavljati u Španiji!

U utorak 26.8.2014. selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević odabrao je 12 igrača koji će braniti boje naše zemlje na Mundobasketu u Španiji, koje se održava od 30. avgusta do 14. septembra.

Posle izbacivanja Vladimira Micova iz reprezentacije, selektor Đorđević odlučio je da sa spiska otpiše i mladog krilnog centra Luku Mitrovića. Igrači koje je selektor izabrao za sledeći Mundobasket su:
Miloš Teodosić (CSKA Moskva), Stefan Marković (Unikaha), Stefan Jović (Radnički KG), Bogdan Bogdanović (Fenerbahče), Marko Simonović (Ortez), Nikola Kalinić (Crvena Zvezda Telekom), Nemanja Bjelica (Fenerbahče), Stefan Birčević (Radnički KG), Vladimir Štimac (Bajern Minhen), Miroslav Raduljica (LA Klipers) i kapiten Nenad Krstić (Anadolu Efes).

Miloš Teodosić:

Teodosić je u proteklih nekoliko godina bio jedan od nosioca igre “Orlova” pa je bilo vrlo teško selektoru Đorđeviću da organizuje igru naše reprezentacije u pripremnom periodu bez pouzdanog pleja koji se mučio sa povredom do pred sam kraj priprema za prvenstvo u Španiji.

Miloš već nekoliko sezona uspešno brani boje jednog od najboljih evropskih klubova CSKA iz Moskve.

Stefan Marković:

Marković je primer kako neki igrač treba da se bori na terenu dok brani boje svoje države. On je igrač koji je uvek nalazio snage da za sobom povuče ostale igrače i pomogne boljoj igri naše reprezentacije. Iako nije uvek bio puno uspešan u klubskoj karijeri Stefan je jedan od motora naše reprezentacije.

Marković od prošle sezone brani boje španske Unikahe.

 

Stefan Jović:

Jović je prvi Nišlija u dresu nacionalnog tima. Ovaj mladi plejmejker je, zbog povrede Teodosića, imao veću minutažu u pripremnom periodu nego što je očekivano i na vrlo zadovoljavajućem nivou je obavljao zadatke koje mu je davao selektor i time zaslužio poziv na Mundobasket gde ne treba očekivati da dobije veliku minutažu.

Stefan je za sada igrač Radničkog iz Kragujevca, ali se u medijma sve češće špekuliše o tome da će mladi Nišlija promeniti sredinu.

Bogdan Bogdanović:

Bogdan je u pripremnim utakmicama pokazao zašto za njega kažu da je jedan od najtalentovanijih igrača u Evropi. Od njega se očekuje da bude jedan od motora ekipe na prvenstvu iako je jedan od najmlađih reprezentativaca. Nadajmo se da ga preveliki pritisak neće pomesti da bude jedan od nosilaca igre “Orlova”.

Bogdan je ovog leta posle NBA drafta postao igrač Finiks Sansa ali će do selidbe u najjaču ligu na svetu braniti boje turskog Fenerbahčea.

Marko Simonović:

Iako je jedan od najiskusnijih košarkaša u Đorđevićevom sastavu, Simonović će biti debitant na velikim reprezentativnim takmičenjima. Doskorašnji kapiten Crvene Zvezde je u pripremnim utakmicama svojim trojkama vraćao naš tim u igru i pokazao zašto se našao na spisku selektora Đorđevića.

Simonović će od sledeće sezone igrati u francuskom Ortezu.

Nikola Kalinić:

Kalinić je jedan od najmlađih igrača reprezentacije. pred njim je još dosta prostora za napredak  i sigurno će biti jedan od nosioca igre reprezentacije u narednim godinama.

Nikola je ovog leta postao novi igrač Crvene Zvezde Telekom.

Nemanja Bjelica:

Bjelica je proteklih godina imao dosta zadivljujućih partija u nacionalnom dresu što nije nastavio u pripremnom periodu za Mundobasket. Nemanja je u pripremnim utakmicama imao puno oscilacija u igri i u nekim trenucima nije ličio na igrača koga svi znamo. Nadamo se da će na svetskom prvenstvu prikazati svoje staro lice.

On će sledeće sezone igrati u redovima turskog Fenerbahčea.

Stefan Birčević:

Birčević je u ovim utakmicama pružio vrlo pristojne partije i zaslužio poziv Đorđevića na svetsko prvenstvo. Nadamo se da će on na prvenstvu odigrati još bolje i pokazati zašto mu je selektor pružio prednost u odnosu na mladog Luku Mitrovića.

Stefan je iz kragujevačkog Radničkog prešao u španski Estudijantes.

Vladimir Štimac:

Štimac je u pripremnim utakmicama dokazao da je je jedan od najborbenijih igrača ovaj centar je uvek pružao maksimum u dresu Srbije i nadamo se da će u velikoj meri doprineti igri reprezentacije uprkos velikoj konkurenciji na poziciji centra.

Vladimir je u ovom prelaznom roku postao član minhenskog Bajerna.

Miroslav Raduljica:

Raduljica je bio jedan od najboljih igrača u tokom priprema reprezentacije i na veliki način pokrio nedostatak Nenada Krstića koga je povreda mučila do pred sam kraj priprema. Uprkos tome što će gotovo sigurno imati manju minutažu na Mundobasketu nadamo se da će Raduljica pružiti jednako dobre partije kao na pripremama.

Miroslav je bio član Milvoki Baksa, ali su ga ovog leta poslali u LA Kliperse.

Raško Katić:

Katić se priključio pripremama reprezentacije nakon problema sa povredam u našoj reprezentaciji. Ovaj iskusni centar je dobio poverenje selektora Đorđevića i biće u sastavu naše reprezentacije na svetskom prvenstvu.

Katić je trenutno bez klubskog angažmana.

Nenad Krstić:

Iako do samog kraja priprema nije igrao zbog povrede iskustvo kapitena naše reprezentacije biće vrlo bitno na velikom takmičenju kao što je Mundobasket.

Nenad  će sledeće sezone igrati u Anadolu Efesu.

I za kraj selektor…

Aleksandar Đorđević:

O igračkom kvalitetu našeg selektora je suvišno pričati. U pripremnom periodu uspeo je da u reprezentaciji uspostavi timski duh nalik onom u vreme kada je on bio nosilac igre naše reprezentacije. Ukoliko kao selektor bude bio upola uspešan kao što je bio u igračkoj karijeri ne treba brinuti za uspehe “Orlova” u narednim godinama.

 

Prvenstvo u Španiji počinje 30. avgusta i naša reprezentacija prvu utakmicu u Granadi igra protiv Egipta.

 

Komentari