Osnovana je fondacija “Slavko Ćuruvija”

Danas u Beogradu u minut do 12, proglašenjem pobednika prvog konkursa za podršku lokalnim medijim “O čemu Srbija ćuti?“ počela je sa radom Fondacija “Slavko Ćuruvija“.

„Fondacija je osnovana sa ciljem da promoviše i unapređuje nezavisne, slobodne i odvažne medije i ohrabruje njihovu ulogu kao kontrolora vlasti na svim nivoima.“ rekla je na svečanosti u “Mikser hausu“ u beogradskoj Savamaloj predsednica Fondacije Jelena Ćuruvija, ćerka ubijenog novinara Slavka Ćuruvije.

„Fondacija će kroz konkurse, programe i projekte podržavati lokalne medije, podsticati istraživačko novinarstvo i obučavati mlade koji tek ulaze u svet novinarstva.“ objasnila je predsednica upravnog odbora Fondacije Vukosava Crnjanski.

Novinar Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine. On je, nakon što je napustio mesto glavnog i odgovornog urednika u državnom listu “Borba“, osnovao “Nedeljni telegraf“, a početkom 1996. i prvi nezavisni dnevnik u Srbiji “Dnevni telegraf“.

Obeležavanju početka rada Fondacije prisustvovali su Majkl Davenport šef Delegacije EU u Srbiji, glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić, urednica “Politike“ Ljiljana Smajlović, bivši premijer Srbije i predsednik Nove stranke Zoran Živković, predsednik SPO-a Vuk Drašković, lider LDP-a Čedomir Jovanović, i bivši predskednik Srbije Boris Tadić.

Ubistvo Slavka Ćuruvije i nakon 15 godina nije rasvetljeno.

Komentari