Pazarci za pohvalu

U nedostatku pravih fudbalskih tema, govora o tome ko nam odvodi decu i uzima novac iz klubova i zašto nam je najomiljenija igra na sve nižim granama, pogled javnosti često je uprt u tribine.

Poslednjih dana na snazi je jedini vid kažnjavanja koji je u Srbiji poznat – zatvaranje stadiona zbog ispada nevelikog broja huligana kojima policija i sudstvo ne žele ili ne mogu ništa. Ukratko, daleko je veći broj normalnih navijača koji nikada incident nisu napravili, iz nekog razloga (vole svoj klub ili vole da gledaju fudbal uživo, bez obzira na kvalitet) idu na stadion, a onda im je i to onemogućeno zbog kolektivnog kažnjavanja.

Ako se priča o navijačkim grupama, onda je red da jednu i pohvalimo.

Navijače Fudbalskog kluba Novi Pazar  nećemo deliti po poznatim frakcijama (Torcida i Ekstremi) budući da su i jedni i drugi ove godine, kako se kaže – za primer.

Sećate li se početka prošle sezone, na terenu rapsodija (pobeda nad Radničkim iz Niša) ali o igri se nije pričalo jer je među navijačima sevnulo hladno oružje između pripadnika dva gorepomenuta tabora – srećom nije došlo do smrtnog ishoda, kazna disciplinske komisije bila je dva meča bez publike. Zbog raznih sličnih stvari, pre toga, ali i nakon toga stadion u jednom od najfudbalskijih gradova u Srbiji bio je često zatvaran.

Ove godine, apsolutno drugačija slika. Obe navijačke grupe su shvatile pre svega da njima političari (koji su imali dosta uticaja na delovanje istih) nisu prijatelji, tako da je raskol po toj liniji nestao. Navijači sa nešto dužim stažom koji su imali kapaciteta da “popale masu”, naročito sa ličnim istorijama međusobnih prepirki u koje su uvlačili i sopstvene grupe su se povukli “sa šipke”. Nove vođe navijanja su naučili na lošim stvarima iz prošlosti i dosta toga je sada drugačije, šovinističkih skandiranja nema jer to i nije bio način da se pomogne voljenom klubu – ovo može da posluži kao primer svim navijačkim grupama u zemlji.

Jedna od stavki koje možda utiču na to je i serija zabrana dolaska gostujućim navijačima, Pazarci su pokazali da kada nema nekoga da ih provocira, oni ništa loše ne rade. Na nekoliko gostovanja koja su ponovo aktuelna, simpatizeri plavo-belog kluba takođe nisu pravili incidente, čak i kada su bili provocirani.

Veliki je navijački potencijal ovog, statistički najmlađeg grada u Evropi, jedne od retkih (možda i jedina) sredina u kojoj većina žitelja ne navija za timove sa Autokomande već za svoj lokalni klub. Od ove godine i sa pristalicama besprekornog ponašanja.

Komentari