Pišite nam…

Fudbalskih klubova i udruženja u Srbiji ima „mali milion“ ako izuzmemo Superligaše, Prvoligaše Srpskoligaše i Zonaše, tek ispod četvrtog ranga takmičenja pojavljuje se „veliko šarenilo“.

Klubovi koji čine bogatstvo celokupnog života i fudbala u našoj zemlji

Različitih imena, ali često i sličnih, u raznim bojama dresova, sa slavnom ili neslavnom istorijom, dobrim ili lošim rezultatima, navijačima koji se svode na penzionere, zaljubljenike u loptanje ili organizovane grupice maloletnih „ultrasa“, sa sudijama koji su vrlo često na udaru publike koja im zbog blizine „tribina“ bukvalno dahće za vrat, sa igračima koji su nedokazani talenti, često odsustvuju sa treninga jer moraju da rade, idu u školu ili ih jednostavno mrzi.

Sa semenkarima koji vredno špartaju i prodaju svoju robu a o svakom igraču mogu i ne moraju da imaju svoje mišljenje. Tokom utakmice njihove proizvode posmatrači žvaću, kao što žvaću priče o fudbalu ili van fudbala, sa obaveznim “nađubrivanjem” odnosno pljuvanjem ostatka od semenki do aut-linije.

Ponekad se tu nađe i neki usvojeni pas lutalica, koji se vremenom izbori za status „maskote“ kluba, a svoj šou ima kada upadne na teren i igračima na taj način pruži potrebni predah.

Bez kondicije, sa „bojlerom“ od stomaka, zašli u petu deceniju života  ali magijom u nogama ili totalni antitalenti za igru, sve to nije toliko bitno. Važno je da postoje i da pronalaze užitak u najpopularnijoj igri na svetu. Svaki vikend je vreme rezervisano za njih, vode svoje male borbe pod fudbalskim suncem nižih liga u Srbiji.

Trče ili statiraju zbog nedostatka kondicije po terenima po kojima je nekada teško i hodati zbog džombi, busenova, ili nedostatka trave, sa obaveznim blatom u „golmanskom prostoru“, jer se tamo najviše gazi, pa trava ne stigne da poraste…

Nameštaju utakmice, ponekad uz dogovor i sa sudijama, za večeru ili gajbu piva, možda čak i pljeskavice, uz obavezno „treće poluvreme“ jer retko koji klub nema i svoj, ako ne restoran, onda bar improvizovani prostor za cevčenje piva ili neke žestine za izbirljive…

Ako imate neki takav u komšiluku ili u srcu, pišite nam o njima, sa zadovoljstvom ćemo objaviti sve što nam pošaljete.

tekstove šaljite na: [email protected]

Komentari