Pobeda u Irskoj, novi početak i ono što je stvarno važno

Duško Radović nas je učio tome još kao decu, posle svakog kraja dolazi novi početak. Tako je i nacionalni tim Srbije sinoć u Dablinu napravio prvi zaveslaj nakon jednog razočaravajuće okončanog Mondijala pre gotovo četiri godine i dva tužna kvalifikaciona ciklusa u kojim je priče o fudbalu bilo najmanje od svega.

U prethodnom periodu se govorilo o svemu i svačemu, sa razlogom i bez mnogo razloga, o stvarima koje se ne rešavaju putem medija već na drugim mestima i drugim metodama.

O plati ili ucenjivanju selektora Antića, gafovima čelnika Tomislava Karadžića, kontraverznom povratku njegovog prethodnika Terzića, huliganima u Đenovi, golu sa pola terena u Mariboru, pevanju himne, Ramadaniju, Maksimiru, ostavkama… Najmanje o činjenici koliki je gubitak za srpski fudbal neodlazak igrača poput Ivanovića, Matića, Kolarova i ostalih na dva velika takmičenja, o tome koliko para je moglo da se slije u Savez i koliko su svi klubovi u Srbiji mogli da zarade jer tržište je do sada bilo nepogrešivo. Fudbal čiji tim ide na EP ili SP jednostavno postaje bogatiji jer SVIM igračima u njemu skače cena.

Na stranu činjenica da smo od nešto više od pedeset država u Evropi bili jedni od dva tima koji nemaju ni selektora, priliku je dobio kreator poslednjeg velikog uspeha Srbije u fudbalu, Ljubinko Drulović. Skromnu trenersku karijeru je trasirao u Portugaliji, zatim Banatu, Sloveniji i Angoli, ali pun pogodak je postigao sa omladinskom reprezentacijom – zlato u Litvaniji.

Sa etiketom vd započeo je svoj put u Irskoj. Iako nije dobio rešenje o stalnom zaposlenju, hrabro je nastupio i pred medijima, nije želeo da poput prodavca magle traži alibi eventualnog poraza u činjenici da je meč prijateljski.

Ostalo se zna, Srbija je pobedila. Ipak je fudbal glavna stvar na terenu, a ne činjenica da je desni bek hrvatskog porekla, jedan vezista Rusin, jedan Bošnjak, jedan Goranac, da je neko mogao da igra za Bosnu i Hercegovinu, da golmana neki pogrdno nazivaju „Mustafa“. Ovi momci su sinoć pobedili u dresu Srbije.

 

Komentari