Počeo Evroliga kvalifikacioni turnir za juniore, domaćin Zvezda

Sve je spremno za početak Evroliginog Najk kvalifikacionog turnira za juniore. Beograd će od 21. do 23. februara po sedmi put imati čast da ugosti neke od najtalentovanijih košarkaša Evrope, a Crvena zvezda Telekom će treći put uzastopno biti u prilici da pokaže i dokaže visok standard u organizaciji ovako prestižnog turnira.

Utakmice će se igrati u dvoranama Basket lend i Basket siti na Čukaričkoj Padini, a učestovaće osam ekipa: Crvena zvezda Telekom, Zemun, INSEP (Francuska), Budućnost Voli (Podgorica), Partizan NIS, Mega Vizura, Canarias Baskteball Academy, Cedevita (Hrvatska). Pobednik tunira obezbediće plasman na Fajnal-ejt Evrolige koji se održava u Milanu.

Zanimljivo je istaći da u dosadašnjih šest turnira koji su održani u Beogradu tri puta je slavio FMP, a tri puta Crvena zvezda. Crveno-beli brane trofej osvojen prošle godine, a očekivanja pred početak takmičenja izneo je kapiten Zvezdinih juniora Stefan Lazarević:

– Na nama je da se pokažemo u što je moguće boljem svetlu i da se maksimalno borimo. Nadam se da će to biti dovoljno da odbranimo trofej. Sada je prilika da pokažemo naš veliki rad tokom čitave godine, sav trud koji ulažemo i da dobrim igrama dozovemo dosta publike – poručio je Lazarević.

Za tri dana turnira biće odigrano ukupno 18 utakmica, a crveno-beli takmičiće se u A grupi zajedno sa Zemunom, francuskim INSEP-om i ekipom Budućnosti iz Podgorice. Dve provoplasirane ekipe izboriće plasman u polufinale, a o ambicijama na ovom turniru trener crveno-belih juniora Slobodan Klipa je rekao:

– Jasno je da su ambicije juniorskog tima, kao i čitavog kluba, da osvaja trofeje, odnosno da bude prvi. Nije skromno, a ni preambicizono, ali mislim da smo favoriti. Igramo dobro u Jedinstvenoj ligi Srbije, imamo tim koji je konkuretan u čitavoj Evropi, a ne samo na ovom turniru. Ako damo sve od sebe, ako ne potcenimo bilo koga mislim da možemo da ostvarimo željeni rezultat – rekao je Klipa i potom dodao:

– Ne mislim da ćemo igrati protiv loših timova, naprotiv. INSEP je jedna od najboljih ekipa u Evropi, tako je već godinama unazad. Kanarija dolazi sa osam stranaca, što je zanimljivo jer je u Srbiji zabranjeno igranje stranaca u juniorskim timovima. Cedevita je uzela primat u Hrvatskoj u radu sa mlađim kategorijama i Budućnost koja je faktički reprezentacija Crne Gore. Turnir nikako neće biti lagan, čeka nas težak posao.

Uz Beograd, privilegiju da budu domaćini ovako kvalitetnom turniru imaju još samo tri grada u Evropi: Rim, Viljnus i španski Hospitalet. Ipak, ove godine izostala je pomoć Gradskog sekritarijata za sport i omladinu kao i Ministarstva omladine i sporta koji su prethodnih godina bili pokrovitelji turnira. Međutim, po rečima direktora kluba Davora Ristovića to ni u kom slučaju neće uticati na organizaciju, a pripremljeni su i brojni noviteti.

– Zadovoljstvo je što Beograd sedmi put uzastopno organizuje ovako veliki turnir. Crvena zvezda brani trofej i ambicije kluba su najviše. Paralelno sa igrama na terenu naš zadatak je da svake godine turnir podižemo na viši nivo. Trudimo se da zadržimo kvalitet koji smo uspostavili u prethodnim sezonama i da pokažemo zbog čega sve ekipe žele da učestvuju baš na ovom turniru, kao i da postavimo nove standarde – rekao je Ristović i potom se usredsredio na novitete koji su pripremljeni ove godine:

– Obezbedili smo da sve utakmice koje se igraju u dvorani Basket siti budu direktno prenošene preko lajv strima. Svi zaisteresovani će putem interneta moći da prate utakmice iz dvorane Basket siti, ukupno 11 mečeva. Veliki broj skauta, trenera i menadžera je najavio dolazak i sigruno je da će tribine biti ispunjene, pogotovo finalnog dana. Posebno nam je zadovoljstvo što smo uspostavili strteško partnerstvo sa Evroligom u radu sa mladima. Veza koju smo sa Evroligom napravili preko ovog juniorskog turnira sigurno će nam pomoći i u radu sa seniorskom timom. Pozivam sve ljubitelje košarke da narednih dana budu sa nama jer će sigurno imati šta da vide – zaključio je Ristović.

Komentari