Poseta u JSL: Centralna i Južna Srbija vade prosek, Beograd i Vojvodina zakazali

Posle sedam odigranih kola u Jelen Super Ligi, Crvena Zvezda je i dalje najgledanija ekipa u ligi, od početka sezone crveno-bele je ukupno gledalo ove sezone 49 400 ljudi. Na drugom mestu nalazi se Radnički iz Niša, koji doduše ima meč manje, i odigraće ga sutra na Čairu protiv Vojvodine. Nišlije je ove godine posmatralo 30 500 gledalaca. Zatim slede Novi Pazar 22 300, kruševački Napredak 17 500, kragujevački Radnički 15 000, Sloboda iz Užica 14 500 i Partizan sa 14 000 gledalaca. Podatak koji jasno govori da se u nekadašnjim velikim fudbalskim centrima i dalje u velikoj meri gleda i prati domaći fudbal. Niš, Kruševac, Kragujevac, Užice i Novi Pazar svakako su osveženje u ovoj sezoni, a ovolikoj poseti u velikoj meri se može zahvaliti činjenici da su mnogi od stadiona ovih klubova rekonstruisani i imaju reflektore. Sa druge strane kada se pogleda začelje ove tabele deluje zastrašujuće da klubovi koji se takmiče u najelitnijem domaćem rangu igraju, što bi se reklo pred užom i širom rodbinom, kao što je to slučaj sa Donjim Sremom 1200, OFK Beogradom 2200 i subotičkim Spartakom 2500 gledalaca.

Ovako izgleda tabela sa ukupnom posetom u dosadašnjim mečevima:

Kada se pogleda prosečna poseta po meču, nema nekih velikih promena u vrhu. Crvena Zvezda je i dalje na prvom mestu sa 24 700 gledalaca po meču, zatim slede Radnički Niš sa 10 167 gledalaca i Napredak iz Kruševca sa 8750 gledalaca po utakmici. Na začelju tabele nalaze se Donji Srem sa 600 gledalaca po meču, što je nekih 40% kapaciteta njihovog stadiona u Pećincima, zatim OFK Beograd sa 733 gledaoca po meču, što je 5.24% u odnosu na kapacitet stadiona na Karaburmi, Spartak koji gleda 833 gledaoca po meču što je 6.41% od ukupnog kapaciteta i Rad sa 975 što je 30.47 kapaciteta stadiona na Banjici.

Tabela sa prosečnom posetom po meču:

Zaključak je, nakon 7 odigranih kola, da se centalna i južna Srbija probudila i održava prosek uz sada već standardnu Crvenu Zvezdu. Partizan je i dalje u problemu sa svojim navijačima, što se u velikoj meri odrazilo na posetu u Humskoj. Čukarički i Voždovac svakako su prijatno osveženje za JSL, što rezultatski što po poseti. Jagodinci su se nakon evropskog avgusta, malo uspavali, kao i novosađani, mada su lošijoj poseti verovatno doprineli i loša forma klubova ali i eliminacija iz evro-kupova, kao i loši vremenski uslovi. Što se začelja tabele tiče Sremci kada je najelitnije takmičenje u pitanju ispunjavaju samo onaj rezultatski kriterijum, da budu deo cele ove priče, dok o sablasno praznim tribinama na Karaburmi i u Subotici ne vredi trošiti reči, već postaviti pitanje koje se samo nameće: za koga se igra fudbal na tim terenima? Da li klubovi poput OFK Beograda, Rada i Spartaka, služe samo za afirmaciju i prodaju igrača ili su tu i zbog gledalaca, kojih nema na vidiku, barem po dosadašnjoj statistici.

Detaljnu statistiku poseta sa svih mečeva možete pogledati OVDE

 

 

Komentari