Prava stvar za srpski fudbal

Nacionalni tim nikako da pronađe sparing partnera za decembar, opcija koja se spominjala po medijima bio je Irak, a igralo bi se u Kataru, međutim taj susret FSS nikada nije zvanično ni najavio. Ostaje upražnjen termin a u tako kratkom roku nije lako pronaći rivala čiji je tim dovoljno atraktivan da bi se načinila korektna provera mogućnosti “Orlova”, ali i da bi taj susret bio finansijski isplativ.

Uzevši pomenuto u obzir, doajen sportskog novinarstva, Dobrivoje Bobi Janković je skrenuo pažnju na jednu pomalo zaboravljenu tradiciju, na meč: “Novinari protiv selektora”.

Nekada su se u “reprezentativnim” terminima, odigravale utakmice koje su u velikoj meri osvetljavale koja je razlika u kvalitetu između igrača koje bira prvi nacionalni trener i onih koji su po volji ljudi koji prate domaće prvenstvo u vidu pisane, odnosno izgovorene reči.

Ako već ne može da se pronađe atraktivan strani rival, zbog čega selektor Mihajlović i njegovi prvotimci ne bi oprobali snage u susretu sa timom iz Jelen Superlige. Momci koji trče za loptom po domaćim terenima bi dobili priliku da se eventualno i nametnu Mihajloviću, da skrenu pažnju na nešto što je eventualno promaklo stručnom štabu. Liga je sama po sebi dovoljno zapostavljena, tako da bi ovakve inicijative samo donele pozitivne rezultate, zar igrači: Jagodine, Vojvodine, Slobode, OFK Beograda, Spartaka, Javora i ostalih ne zaslužuju priliku da se oprobaju?

Jesenji deo domaćeg prvenstva je okončan, a internacionalci su u tim terminima slobodni, kruna kalendarske godine za momke iz JSL bio bi okršaj sa “Orlovima”, da se na jednom mestu vidi ono najbolje što fudbalska Srbija ima.

Možemo se prisetiti da je Antić za vreme selektorovanja uradio nešto pozitivno za domaći šampionat, klubovima koji retko daju reprezentativce, učinio je čast i pozivao neke od njihovih igrača da dabituju u A timu. Pored toga, možemo se prisetiti i kako je tim sastavljen isključivo od igrača iz JSL uverljivo savladao Japan na gostovanju. (Skoro) Isti taj Japan bio je jedno od prijatnijih iznenađenja nešto kasnije na SP u Južnoj Africi.

Postavlja se pitanje posete, reprezentacija koja na svom najvećem stadionu, u svom glavnom gradu ima problema da privuče gledaoce, ali ne mora ni to da više bude problem. Širom Srbije, posredstvom FSS-a stadioni polako dobijaju osvetljenje i prateću infrastrukturu. Metalac je nedavno otvorio novi stadion upravo sličnim revijalnim mečom, kada je domaći tim odigrao protiv selekcije Superlige. Svedoci smo da je u prethodnom mesecu i Jagodina dobila reflektore, zar ne bi bilo pravo svečano otvaranje takvog stadiona upravo susretom najjačeg nacionalnog tima, protiv odabranih momaka iz domaćeg prvenstva.

Finansijski aspekt svakako nije isti kao kada se gostuje nekom atraktivnom rivalu, ali te mogućnosti trenutno nema, a treba potsetiti da su ovakvi mečevi (obično humanitarnog karaktera), osim pažnje javnosti privlačili i brojne sponzore.

Komentari