Predstavljamo Vam: Hit prvenstva u Crnoj Gori – Čelik Nikšić

Valjda je Nikšić jedini takav industrijski centar. Mali, ili ne mnogo velik, ali grad pod Trebjesom poznat je po mnogo čemu. Pa odavde je krenulo osvajanje planinskih vrhova sveta, najlepše pesme svom gradu pisao je čuveni boem Vito Nikolić, na sportskom polju: FK Sutjeska, Srđan Mrvaljević, Boško Drašković, džudo klub Akademik… nosili su slavu ovog grada. Od ove godine, uz rame simbolima Nikšića, stao je još jedan kolektiv – FKČelik, lider drugoligaškog karavana, hit je crnogorskog fudbala.
Istorija ovog kluba stala bi u stihove pesme Đoleta Balaševića: ,,To su bili teški dani“, a sadašnje stanje bismo mogli oslikati nastavkom iste: ,,al’ sve je prošlo, vreme je došlo da vladam ja“. Rezultati ovog kluba zaista ukazuju da je došlo vreme vladavine. Ako se iko od nas zapitao gde je bio taj Čelik do sada, gde se skrivao i šta je radio, najprecizniji odgovor će naći kod njegovih vernih navijača, poznatih kao “FAP Mašina”. Oni će najverovatnije, radoznalim ljudima odgovoriti: ,,Čelik se kalio sve ove godine i tražio pravi oblik, sad je taj oblik dobro poznat svim klubovima iz istog ranga ali i onima iz najjačeg, te stoga i ne pokušavaju da mu priđu”. Da li što stvarno nemaju snage ili što se plaše da se Čelik još uvek nije ohladio, već da je blizu usijanja, vreme će pokazati.
Pre nego kažemo nešto o rezultatima i sigurnom hodu ka Prvoj ligi, o mogućnosti igranja kvalifikacija za Ligu Evrope, verne navijače i ljubitelje Čelika podsetićemo istorije i pokazati im da je njihov klub zaslužio promociju kakva se priređuje vrhunskim timovima. S druge strane, Čelik ćemo predstaviti i onim ljudima koji ga od nedavno prate, bodre, vole i pokazuju da im je privilegija navijati za klub koji je opstao u teškim vremenima.


Predsednik FK Čelik, Slobodan Koprivica, nije krio zadovoljstvo da nas bolje upozna sa istorijom ovog sportskog kolektiva ali i sa sadašnjm stanjem:
Fudbalski klub Čelik je osnovan davne 1957. godine. Klub je osnovala Željezara Nikšić u okviru sportskog društva Čelik. Dakle, sportsko društvo Čelik je pored fudbalskog kluba imalo i klub u kuglanju, streljaštvu, atletici, gimnastici itd. Čelik je od početka bio radnički klub osnovan od strane radnika Željezare.


Kako je opstajao klub sve ove godine?
Znate kako, kakva je bila finansijska moć Željezare tako su i sportovi napredovali. Dok je Željezara bila u kondiciji i Čelik je bio u kondiciji. Devedesetih godina prošlog vijeka ekonomska moć Željezare počela je da opada, samim tim i Čelik je padao niže i niže. U periodu od 1995-2005. godine došlo je do poluprivatizacije Čelika, tada je klub bio relativno stabilan. Međutim, poslije ovog perioda vlasnik Željezare se odrekao vlasništva, tako da je klub jedno vrijeme praktično bio ničiji. Moram naglasiti da su klub održali Čelikovci, poneki entuzijasta ali i ja koliko sam mogao. Sve ove godine Čelik je pratila velika nemaština i sve ostalo što prati samu nemaštinu. Međutim, i pored lošeg finansijskog stanja Čelik je opstajao stalno u Drugoj liigi, tako da je čitav svoj vijek postojanja bio drugoligaš.
Kakvo je stanje danas u Čeliku?
Pojavom Ranka Radulovića, vlasnika kluba, pojavljuju se lijepi dani za Čelik, što se odmah odrazilo na kvalitet igre, a samim tim i na rezultate koje postiže klub. Zahvaljujući gospodinu Raduloviću, koji je okupio dobre momke i sjajne fudbalere, Čelik je zauzeo mjesto koje mu pripada, a to mjesto je broj jedan.
Kakva je infrastruktura Čelika?
Čelik ima solidnu infrastrukturu. Imamo dva terena, na glavnom se odigravaju utakmice a na drugom terenu se održavaju treninzi. Pomoćni teren je prekriven vještačkom travom i na njemu treniraju i igrači Sutjeske, ali i mlađe selekcije. Pored ova dva imamo još jedan teren koji trenutno nije u funkciji, ali se iskreno nadamo da će od sljedeće godine biti. Moram napomenuti da nam na našem terenu mogu pozavidjeti mnogi klubovi iz Druge, ali i dobar dio klubova iz Prve lige.
Kakav je odnos uprave prema navijačima?
Obzirom da sam najstariji član uprave i da sam najviše vremena proveo u klubu, dobro poznajem navijače Čelika, te stoga, mogu reći da su, bez imalo pretjerivanja, najbolji i najvjerniji navijači u Crnoj Gori. Što se tiče pristojnosti i vjernosti klubu, mislim da prednjače u odnosu na sve ostale klubove kod nas. Za popularnu FAP Mašinu mogu reći da je obožavam. Dolaskom gospodina Radulovića navijači su postali posebno zapaženi, tako im je omogućeno da imaju obezbijeđen prevoz, hranu i piće, na taj način oni uvijek mogu da bodre svoj klub na svim gostovanjima. Moram dodati da su navijači Čelika veoma komunikativni i fini ljudi, da su pametni i da nijesu skloni ekcesima, te da za svoj klub navijaju srcem.
Možete li nam reći nešto o politici kluba?
Znate da je Nikšić rasadnik talenata tako da je pojavom gospodina Radulovića istog dana i donijeta odluka o formiranju škole fudbala na svim uzrastima. Po prvi put u istoriji kluba oformili smo i registrovali Čelik 2 u kojem igraju igrači koji ne mogu da uđu u prvu ekipu. U klubu imamo sve selekcije, od škole fudbala do seniora. Politiku kluba ćemo bazirati na stvaranju igrača i na pravljenju svog igračkog potencijala, a da je to moguće svjedoče i dva naša igrača: Zorić i Drinčić, koji su pozvani da brane boje nacionalne reprezentacije.
Cilj kluba?
Cilj je ići što dalje i dalje. Kada kažem dalje i dalje, mislim na ulazak u Prvu ligu, osvajanje Kupa, ulazak u Evropu, o čemu naravno sanjaju i veći klubovi. Dakle, cilj je ne zaustavljati se na trenutnim rezultatima. Međutim, oni su način da ostvarimo cilj.

Priču o Čeliku nastavljamo razgovorom sa trenerom Metalurga, proslavljenim stručnjakom koji je u svojoj karijeri predvodio više timova, među kojima se izdvajaju: Sutjeska, Zeta, Budućnost, Lovćen, Borac iz Banjaluke, Čukarički itd. Ako se prisetimo da je ovaj stručnjak dve godine bio pomoćnik selektora i da je još dve bio selektor mlade reprezentacije Jugoslavije, bez razmišljanja ćemo reći da se radi o Nikoli – Pecu Rakojeviću.

Trener
Zbog čega ste se odlučili da vodite Čelik, tim koji se nalazi u Drugoj ligi, a ne neki tim iz prve lige?
Prije svega pošto sam dobio otkaz u Sutjesci, opredijelio sam se da budem miran nekih pola godine iz razloga što sam završavao stvari vezane za moje školovanje. Poslije toga je uslijedio poziv gospodina Radulovića. Obavili smo par razgovora i obzirom da su nam se ambicije poklopile, pristao sam da vodim Čelik. Na kraju krajeva ja nemam taj problem da li ću biti u klubu iz prve ili druge lige jer ja volim da radim.
Da li ste zadovoljni Čelikovim rezultatima?
Čelik jeste napravio dobar rezultat, međutim, to još uvijek nije rezultat koji je završen. Dakle, tek treba da se završi naša misija, a to je osvajanje prvog mjesta i plasman u Prvu ligu i da pokušamo da u Kupu doguramo što dalje. Za sad smo napravili sasvim dovoljno jer smo stvorili solidnu razliku u odnosu na drugoplasirano Jedinstvo i plasirali se među četiri najbolje ekipe u Kupu. Rezultati koje smo napravili do sada se ipak trebaju smatrati uspjehom. Međutim, ja kao terener uvijek težim ka višem cilju, a ova ekipa ima mogućnosti da napreduje.
Kako ste zadovoljni uslovima?
Mi u Nikšiću imamo dobar teren, međutim, ako odigrate jednu utakmicu na dobrom terenu, pa sljedeću igrate u gostima, na terenu koji bukvalno ne liči na fudbalski, morate da imate problem. To su stvari koje mi ovog trenutka ne možemo popraviti ali vremenom će se i to dovesti u red tako da će jednostavno isplivati kvalitet pojedinih igrača i klubova. Da bismo postigli dobre rezultate mi moramo obezbijediti dobre uslove, pogotovo mlađim igračima sa kojima radimo.


Koliko pažnje posvećujete mlađim igračima?
Mlade igrače koji imaju potencijal uvijek ističem u prvi plan, bez obzira na rezultat koji trebamo da napravimo. Ja nikada nijesam čuvao svoju poziciju kroz starije igrače, a ne smijemo zaboraviti ni to da je davno prošlo vrijeme gdje se gledao odnos: mlađi – stariji, danas se gleda odnos: dobar – loš, bez obzira na godine. Ako mladi igrač posjeduje kvalitet i ako može za kratko vrijeme da bude bolji nego stariji, ja se ipak opredjeljujem za mladog igrača. Ne smijemo zaboraviti da je trener dužan da prepozna potencijal kod igrača, a kada to uradi on je dužan da iskoristi njegov potencijal i da mu da dovoljno prostora i ne smije da ga zapostavi. Inače svojim najvećim uspjehom smatram to kada vidim da sam prepoznao potencijal nekog mladog igrača i omogućio mu da on ispliva kao dobar igrač.
Šta nam možete reći o navijačima Čelika?
Mogu vam reći da je to sjajna navijačka grupa i da dio svog uspjeha dugujemo upravo njima.
Koji je Vaš cilj?
Želimo plasman u Prvu ligu, a to ćemo ostvariti tako što ćemo napraviti što veću bodovnu razliku u odnosu na drugplasiranu ekipu i ući u mirnu završnicu. Što se tiče cilja u Kupu, mogu Vam reći da ako dođete do polufinala, sigurno sanjate o osvajanju. Međutim, ićićemo korak po korak i pokušati da ostvarimo i taj cilj.
Recite nam ko je glavni krivac za seriju od nekoliko uzastopnih pobeda ali i za poziciju koju sada zauzimate?
Glavni krivac je vlasnik kluba koji je doveo nekoliko sjajnih igrača i uložio velika sredstva kako bi ostvario zacrtane ciljeve s Čelikom.
O atmosveri unutar Metalurga, dobrim rezultatima i samom odnosu između igrača, saznajemo od kapitena tima, Veselina Bojića. Napomenućemo da je kapiten Čelika prije dolaska u sadašnji klub bio i kapiten prvoligaša Rudara, ekipe koja posljednjih godina ostvaruje dobre rezultate, te da je sa pomenutim klubom osvojio dva Kupa i Prvenstvo
.
Kolika je Vaša odgovornost u timu?
Mogu Vam reći da je moja odgovornost u timu velika, jer znate da na terenu vlada hijerarhija koja se mora poštovati. Međutim ono što je najvažnije jeste da je međusobno poštovanje među svim igračima na zavidnom nivou, te otuda i dobri rezultati ne mogu izostati.
Možete li nam reći kakav je Vaš odnos sa upravom kluba i sa trenerom?
Što se tiče našeg odnosa moram reći da je fenomenalan i krajnje profesionalan. Bez dobrog odnosa sa njima teško je doći do dobrog rezultata.

Da li možete napraviti paralelu između Vašeg sadašnjeg i bivšeg kluba?
Rudar je već treća godina u usponu, doveli su nekoliko mladih i zadržali nekoliko iskusnih igrača tako da imaju formulu po kojoj idu. S druge strane, Čelik je počeo od nižeg i krupnim koracima juri ka višem rangu. Dobra stvar je to što će period do ulaska u Prvu ligu ekipi poslužiti kao vrijeme za uigravanje tima i to će nam biti od velike koristi. Ja imam običaj da kažem da prvo treba puzati pa onda hodati, tj. treba ići korak po korak.
Obzirom da je došao veliki broj novih igrača, da li se bilo lako snaći na terenu?
Kada dođe 10-11 novih igrača nije jednostavno uigrati tim, međutim, zahvaljujući kvalitetu koji posjedujemo, brzo smo se uigrali i napravili jednu kompaktnu cjelinu koja će sve uraditi da izbori povoljan rezultat.

Kakav je Vaš odnos sa navijačima i koliko Vam znači njihova podrška?
Odnos sa navijačima, popularnom FAP Mašinom, je sjajan. Moram reći da je prava čast igrati pred navijačima kao što su naši. Oni uvijek bodre svoj klub i nose nas do pobjede svojim navijanjem kako kod kuće, tako i u gostima.
Imate li neku poruku za obožavaoce Čelika?
Naravno. Dođite i bodrite Čelik jer on je pravo osvježenje crnogorske lige.

O Navijačima
Opšte je poznato da konačan sud o jednom timu daju njegovi verni navijači. Tako se od 2001. godine na stadionu Čelika vijore plavo-crvene zastave ali i odjekuju pesme “FAP Mašine” koja nosi igrače do pobjede. Ta navijačka grupa je, može se reći, nastala u Montenegro pabu gde se okupljalo društvo koje je navijalo za Čelik, sve pobede i poraz svog kluba analizirani su na tom mestu, saopštavaju vreni Čelikovci. Očigledno je da je 2001. godina imala velikog uticaja na navijače Čelika, koji kažu da se od te godine trude da javno prezentuju Čelik, bez obzira na to gde se nalaze i šta rade, bez obzira da li to nekom smeta ili ne. Osnovali su klub dobrovoljnih davalaca krvi, bend DST im pomaže u pravljenju pesama, potom organizuju različite svirke na kojima promovišu klub. Čelikovci su takođe istakli da spadaju u onu grupu navijača koja svoj tim bodri srcem, dlanovima i grlom, te da ne vole huligansko ponašanje i navijanje.
Vođe navijača nisu krili zadovoljstvo sadašnjim odnosom predsednika Radulovića prema njima, zbog čega su izrazili veliku zahvalnost na organizovanju prevoza i potrebnih sredstava za praćenje tima na gostovanjima.
Tako se, u najkraćem, kalio ,,naš Čelik”, fudbalki klub koji u teškim vremenima doživljava potpunu afirmaciju. I sam sebi je, zahvaljujući odličnim rezultatima, najbolja preporuka.

Komentari