Predstavljanje – FK Bačka Bačka Palanka

FK Bačka ili OFK Bačka je fudbalski klub iz Bačke Palanke i trenutno se takmiči u Vojvođanskoj ligi Zapad (četvrta liga), nakon što je u sezoni 2009/10. ispao iz Srpske lige Vojvodina. Sezonu 2012/2013 klub se 8. kola pre kraja nalazi na prvom mestu Vojvodjanske lige Zapad pa se ocekuje povratak u Srpsku ligu.

Klub je osnovan 1945. godine, tokom svoje rane istorije je nekoliko puta menjao ime, a od 1. avgusta 1948. nosi sadašnje ime. Klub igra na stadionu Slavko Maletin Vava, kapaciteta 5.500 mesta, koji je svečano otvoren 7. jula 1951. godine. Bačka je prvi put izborila plasman u Drugu saveznu ligu u sezoni 1959/60, a za jedan od najvećih uspeha se smatra i ulazak u Jedinstvenu drugu saveznu ligi u sezoni 1988/89. Ukupno je Bačka provela 17. sezona u drugoj ligi. Takođe jedan od najvećih uspeha Bačke je i učešće u četvrtfinalu Kupa Jugoslavije u sezoni 1968/69., kada je Hajduk Split tek u produžecima pobedom od 2:1 uspeo da obezbedi prolaz dalje. Zahvaljujući izvanrednom igračkom kadru „Bačka“ je postigla niz dobrih rezultata za pamćenje u prvenstvenim mečevima, dok je u kup i prijateljskim pobeđivala i prvoligaše kao što su OFK Beograd, Vojvodina, Partizan, Spartak, Borac Banja, Rijeka, Osijek, Luka, Proleter Zrenjanin

Stadion Slavko Maletin Vava ima kapacitet od 5500 mesta, od toga polovina sedećih. Zapadna tribina je kompletno pokrivena i sva mesta su sedeća. Istočna tribina je stajaća i nije pokrivena. Obe tribine su duge koliko i sam teren. Stadion nema atletsku stazu i tribine su odmah do terena pa je pogled odlican.

Fk Bačka ima i svoju himnu ciji je autor Ranko Leskov, dugogodišnji igrač ovog kluba.
Himna je prvi put pevana 28. avgusta 1946 godine u sred Bečeja, posle ubedljive pobede sa 3:0 nad ekipom “Jovan Crni” iz Bečeja.Himna se i danas dan može čuti sa stadiona “Slavko Maletin Vava” pred početak svake utakmice koju igra Bačka.
Tekst himne
Mi sportisti, Palancani,
Plavu boju nosimo,
gol za golom mi dajemo,
i zbog tebe se borimo..
BAČKA PLAVI.

Komentari