Predstavljanje – FK Dragačevo Guča

Oni igraju lopte tamo odakle se čuju najlepše trube.

Guča je varošica najpoznatija po čuvenom muzičkom okupljanju. Ovo mesto od preko 2000 stanovnika je udobno smešteno u Moravičkom okrugu u kraju koji se zove Dragačevo, u opštini Lučani, nisu daleko ni Čačak, Arilje, u neposrednoj blizini su i Požega, Ivanjica, pa čak i Kraljevo.

Prema oblasti u kojoj se nalazi i klub je dobio ime Dragačevo.

Istorija kluba koji je prošle godine proslavio 80 godina od osnivanja je duga i bogata, a najveće bogatstvo jesu ljudi – fudbaleri. Od pionirskih koraka ovog kluba, do najnovijih generacija, svi oni su zaslužni za današnji, prekrasan mozaik gučkog i dragačevskog fudbala, ugradivši u njega svoj trud i mladost.

Osnivanje je teklo mimo uobičajenih tokova, ličnom inicijativom pojedinca. Aleksandar Đorđević, nekadašnji centarfor beogradskog Građanskog, nakon igranja postao je službenik u Sreskom sudu u Guči, ali na loptu nije zaboravio. Leta 1932. (3. jula) je osnovan Gučki nogometni sport – klub Dragačevo.

Momci koji su u Guči i okolini trčali za loptom, istakli su se ne samo na terenu, već i u životnim nedaćama, onda kada je to bilo najpotrebnije – u 2. svetskom ratu. Fudbal je stavljen „ad akta“ jer je valjalo boriti se za ono što je preduslov svega u životu – Slobodu. Jedan od najistaknutijih boraca protiv okupacije bio je Ratko Mitrović, čovek koji je pre rata bio golman kluba, a po izbijanju dejstava, stao je u odbranu – ovoga puta otadžbine.

Nakon rata, povratak normalnom životu doneo je i već pomenuti, svetski čuveni Sabor trubača Guča. Već na drugom Saboru (1962.), u ovo malo mesto došla je Crvena zvezda i odigrala prijateljski meč protiv Dragačeva. Muzički događaj je donosio privilegije, tako da je na 11. smotri trube, fudbalski gost bio i beogradski Partizan (1971. godine), zabeleženo je da je pred 10.000 gledalaca, renomirani gost slavio sa ubedljivo.

Iako FK Dragačevo nikada nije imalo zapaženije rezultate na nivou države, veliki broj igrača se kao izdanak ove fudbalske škole ostao je dobro upamćen kod domaće publike: Slobodan Zimonjić, Tomo Protić, Borko Karadžić, Nebojša Koković, Raško Čakarević, Žarko Janković, Blažimir Trifunović, Relja Čakarević, Miroslav Baralić, Dragiša Konstadinović, Boško Ivanović, Borko Broćić i Dragan Dramlić, kao i trener Milovan Protić.

Klub se danas takmiči u Okružnoj moravičkoj ligi (V stepen takmičenja) i nalazi se u vrhu, a ambicija kluba je da se ovog leta plasira u zonski rang – što je veliki izazov na trenera Predraga Plazinića i njegove igrače.

Komentari