Predstavljanje – FK FAP Priboj

Fudbalski klub FAP iz Priboja osnovan je 1955 godine. Klub je dobio ime po Fabrici Automobila Priboj, koja se bavila proizvodnjom autobusa i kamiona, po čemu su fudbaleri FAP-a dobili nadimak Kamiondžije.
Prvu (prijateljsku) utakmicu fudbaleri FAP-a odigrali odigrali su 14.maja 1955. god. protiv FK Rudara iz Pljevalja i izgubili sa 4:3. Interesovanje publike za fudbal, počelo je onoga trenutka kada je FAP počeo da se takmiči u ligaškom fudbalu. Vrlo brzo klub se plasirao u Zonsku ligu Čačak-Užice, a zatim i u Zonsku ligu Kragujevac. Početkom 60-ih godina nastavljen je uspon fudbalera FAP-a, te se klub posle više sezona provedenih u 3 rangu takmičenja, konačno u sezoni 1969/70 plasiorao u Drugu ligu Jugoslavije.
U Drugoj ligi proveli su tri sezone u kontinuitetu, a najveći uspeh beleže u sezoni 1971/72 kada završavaju na 8, mestu. U sledećoj sezoni iako su završili na 11 od 18 mesta, zbog reorganizacije takmičenja ispadaju u Srpsku Ligu. Vraćaju se 4 sezone kasnije, i provode još dve sezone u Drugoj ligi. Tih godina razvilo se veliko rivalstvo između FK FAP Priboja i FK Slobode iz Užica, koja se takođe takmičila u istom rangu .
Što se tiče novije istorije, raspadom SFR Jugoslavije, investiranje u fudbal je značajno opalo, što se odrazilo i na FK FAP, koji je vrlo brzo pao do četvrtoligaškog ranga, što je bio veliki uspeh s obzirom na nezavidnu finansijsku situaciju u klubu.
Danas se klub takmiči u Zonskoj ligi Drina i 8 kola pre kraja nalazi se na 5. od 16. mesta na tabeli. Dres fudbalskog kluba FAP, kroz istoriju nosila su mnoga poznata imena kao što su: Mustafa Hasanagić, Slavenko Kuzeljević, Zoran Bojović, Dragan Pantović, Dragan Vulević, Slađan Šćepović

Komentari