Predstavljanje – FK Jedinstvo Štitar

Naselje Štitar je udaljeno osam kilometara od centra Šapca, prema putu koji vodi ka Bogatiću, a u srpskom fudbalu najpoznatije je kao rodno mesto proslavljenog igrača, a sada trenera Miroslava Đukića. Naselje ima 2200 stanovnika, a jedan od prepoznatljivih simbola tog kraja je i FK Jedinstvo.

Klub čije su boje tradicionalno u zeleno – beloj kombinaciji je nastao u prvoj polovini 1926. godine. Poslednjih nekoliko godina, klub se takmiči u Mačvanskog okružnoj ligi (peti rang takmičenja) i postao je stabilan ligaš. Učešće u ovoj ligi je ujedno i najveći uspeh u klupskoj istoriji.

Podstrek za nove dobre rezultate ovog kluba može biti i novoizgrađena pokrivena tribina, nekoliko godina trajala je izgradnja, a puštena je u rad u ovogodipnjem prvenstvu.

Konfor za publiku i u petom rangu takmičenja

Iako nikada nije dosegao neke više rangove, ovaj klub ima čime da se pohvali, u njemu su stasali mnogi igrači koji su kasnije uspešno trasirali karijeru u većim klubovima Srbije, bivše Jugoslavije, pa i inostranstvu. Osim pomenutog Đukića, Slobodan Milinković igrao je za Maribor i Galeniku (današnji Zemun), Janko Tumbasović (Zeta i Vojvodina), a trenutno je u Srbiji „naj viđeniji“ Nenad Gavrić, član Napretka, nekadašnji igrač Mačve. Osim pomenutih, u zeleno-belom su igrali i mnogi igrači srpskoligaškog kalibra.

Baza za sve uspehe je dobar rad u omladinskoj školi, a podmladak Jedinstva se takmiči u ligi sa mnogo bogatijim i poznatijim klubovima poput: šabačke Mačve, Budućnosti i Krušika iz Valjeva, Loznice…

Publika u Štitaru verno prati svoj klub

Uprkos opštoj besparici i relativno velikim troškovima opstanka kluba u takvim uslovima, klub uspeva da se izbori sa tekućim teškoćama i oskudicom. Ponajviše zahvaljujući nekolicini lokalnih ljubitelja fudbala, ali i meštana Štitara koji rado odlaze na utakmice svojih ljubimaca i nesebično pomažu funkcionisanje kluba.

Komentari