Predstavljanje – FK Napredak Popinci

Pre nego što je reprezentacija Jugoslavije (tada Kraljevine SHS) odigrala svoj prvi meč, tek dve godine posle I svetskog rata, a 25 godina pre osnivanja beogradskih večitih rivala, u Popince – selo u Sremu je stigla lopta. Pre 93 godine, u Popincima je osnovana “Sloga”, koja kasnije menja ime u “Napredak” i već skoro čitav vek predstavlja jedan od najvećih simbola ovog malog mesta u opštini Pećinci.
Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog ovaj klub bio je hit u Sremu. Na lolalnom stadionu je čak i ugošćena Crvena Zvezde, za koju je tada nastupao i legendardni Dule Savić, autsajderi su protiv velikog gosta slavili sa 3-2.
Znate li da su Popinci 1977. godine igrali šesnaestinu finala kupa stare Jugoslavije?
Protiv Novog Sada vodili su sa 1-0 , imali čak i penal pri tom rezultatu. Na žalost Sremaca, jedanaesterac je odbranio sjajni Živan Ljukovčan (buduci golman Crvene Zvezde) i na kraju “Kanarinci” su prošli dalje sa 2-1. Da je Napredak prošao, namerio bi se na splitskog velikana – Hajduk.
U dugoj istoriji klub je iznedrio nekoliko fantastičnih fudbalera, a svakako najveći, Arsenije Arsa Jovanović, sadašnji je predsednik kluba. Svojevremeno, Napredak je sa njim u napadu nizao svoje najveće uspehe, a Jovanović je postao najbolji strelac lige sa 36 golova, za njega su se tada otimali Vojvodina i beogradski večiti rivali, kao i nemački Duizburg, međutim Arsa je ostao u Popincima i tu mnogo puta uveseljavao mnogobrojnu Popinačku publiku, koja je i danas, kao i pre skoro jednog veka 12 igrac kluba!
Klub danas nastupa u Drugoj sremskoj ligi (6. rang takmičenja) i trenutno zauzima 3. mesto – dovoljno za nadanje da će sledeće godine ponovo igrati “Sremsku” ligu.
Do nekog novog “Arse”, Popinčani će uživati u majstorijama i bravurama Ljubomira Tice i Marka Marjanovića (najboljeg seniora u opštini Pećinci), odličnog napadačkog tandema, koji stavlja sve golmane i protivničke igrače na muke…

Komentari