Predstavljanje – FK Obilić Zmajevo

Zmajevo je selo u sastavu opštine Vrbas, naseljeno sa 3500 ljudi. Seoski fudbalski klub se zove Obilić, i osnovan je 1923. godine, ali je zvanično počeo da se takmiči 1925. godine. Klub je osnovan od strane srpskih meštana, kao odgovor Nemcima koji su u Zmajevu godinu dana ranije osnovali svoj FK Konkordiju, i prvi predsednik ujedno i trener kluba bio je Vlajko Pajić. Prvu loptu doneo je meštanin Proka Savin iz Praga 1921 god, dok je predsednik obezbedio prve cipele-kopačke i dresove, tako da je igra mogla da počne.

Prvu ekipu činili su mladići sastavljeni od seoskih šegrta i kalfi, koji su ostavljali bez daha meštane svojom borbenošću za dres i grb. Najveći rival u to predratno vreme bila je Švapska FK Konkordija, seoski rival, i njihovi međusobni susreti često su znali da budu okončani tučom između navijača dva tabora. Obilić je te predratne i ratne godine uglavnom provodio u nižim ligama, sa povremenim usponima i padovima, a 1958. je propuštena velika prilika da se uđe u Vojvođansku ligu, pošto je u dvomeču baraža bio bolji Slovan iz Rume.

U godinama koje slede Obilić se našao u finansijskoj krizi, iz koje je klub pokušavao da se izvuče uz pomoć lokalnih sponzora, čiji je novac uglavnom bio dovoljan za puko preživljavanje. Konačno početkom 21 veka, kriza čini svoje, klub je da bi izbegao bankrot morao da se fuzioniše sa gradskim klubom FK Stari Vrbas, čime je dobio novo ime FK Stari Vrbas – Obilić. Posle dve godine pod tim imenom klub ponovo vraća, svoje staro ime i nastavlja da se takmiči pod istim.

Trenutno se FK Obilić iz Zmajeva takmiči u Područnoj Ligi Novi Sad i zauzima pretposlednje mesto 6. kola pre kraja. Bez obzira na trenutnu formu, klub kao i selo nastavlja da živi za fudbal o čemu svedoči i fantastična infrastruktura koju ovaj klub poseduje, na kojoj bi mogli da im pozavide i neki superligaši. U sklopu zgrade kluba nalaze se teren za fudbal, betonski teren za mali fudbal, Futsal teren sa veštačkom travom i teniski teren.

Komentari