Predstavljanje – FK Vojvodina Bašaid

Naselje Bašaid se nalazi 20 kilometara južno od Kikinde, na magistralnom putu M24 koji povezuje Kikindu i Beograd, blizu ukrštanja sa regionalnim putem R 114 (povezuje opštine Novi Bečej, Kikinda i Žitište). Bašaid je jedno od većih sela u kikindskoj opštini, a prvi put se u spisima spominje još 1332. godine, na sadašnjoj lokaciji nalazi se od 1777. Selo ima oko 3500 stanovnika, uglavnom Srba, ali ima i mađara, Roma, Hrvata, Makedonaca, oni su raspoređeni u ooko 1200 domaćinstava na velikoj teritoriji od oko 220 hektara…

U poslednjoj deceniji 20. veka, doselio se i određen broj prognanika sa ratom zahvaćenih krajeva bivše Jugoslavije. Ovo selo nije izbeglo sudbinu ostalih naselja u ekonomski oslabljenoj državi, pa mladi uglavnom migrijaju iz njega, z potrazi za boljim uslovima života i poslom.

Istorija naselja bogata je zanimljivim događajima, a u sklopu MZ Bašaid nalazi se i naselje Bikač (udaljeno oko kilometar od sela).

Fudbalski počeci ovog mesta vezani su za april mesec1935. godine, dakle ovih dana je 78. godišnjica postojanja. Osnovali su ga studenti, tokom 2. svetskog rata nosio je ime BSK (Bašaidski Sportski Klub), a nakon toga ime mu je promenjeno u “Vojvodina”, to ime je ostalo do danas.

Klub danas ima zgradu sa svlačionicama, salu za sastanke i druženje. A sa ponosom u Bašaidu ističu da je travnjak na njihovom terenu najbolji u opštini, po nekim ocenama i kvalitetnija od pojedinih terena u Superligi.

Najbolji teren u opštini, ali i šire

Posebna atrakcija za posetioce mečeva kluba koji se takmiči u Opštinskoj ligi Kikinda – Novi Bečej su tribine na ovom sportskom objektu. Pokrivene su i imaju 450 stolica, uslovi kojih se ne bi postidel ni u višim rangovima.

Prethodnog vikenda, pobedom (3:0) nad, do tada prvoplasiranim FK Delije iz Mokrina, klub je zauzeo prvo mesto na tabeli “Opštinske lige Kikinda – Novi Bečej”, što je šesti rang takmičenja u Srbiji. Klub se pre mesec dana ovenčao i pobedom i opštinskom Kup takmičenju.

Inače, kada se već govori o uspesima, valja istaći da su dvojica igrača poniklih u ovom klubu, doživeli afirmaciju i na velikoj sceni bivše Jugoslavije. Zlatko Obradov je igrao za Proleter Zrenjanin i Hajduk Split, a Stanoje Bakić za novosadsku Vojvodinu.

Više o samom klubu, možete pročitati prateći link, ovde.

Interesantno, na “Jutjubu” se može čuti i himna ovog kluba

Komentari