Privatizacija, mesto pod suncem ili još jedan propali san?

Privatizacija je reč koja mnogima u Srbiji stvara loš osećaj u stomaku, zbog mnogih negativnih iskustava iz prošlosti u neadekvatno definisanim i loše odrađenim privatizacijama, koje su mnoga preduzeća umesto na zdrave noge, dovela do prosjačkog štapa.

Zbog toga se na privatizaciju u sferi sporta gleda sa velikim nepoverenjem.
I ako se još uvek ne zna kakvi će koraci prethoditi privatizaciji, ni uslovi po kojima će se ona odvijati, najviše se priča o “udomljavanju” dva naša najveća kluba, koji budimo iskreni osim dominacije u domaćem fudbalu, rezultatski spada na margine evropskog fudbala, ipak to je ono najbolje što naš fudbal trenutno nudi.
Deo ljubitelja fudbala se nada da će ova privatizacija podići na zdrave noge fudbal u Srbiji, dok deo još uvek sumnja u mogućnost pronalaženja adekvatnih investitora, koji bi svoj novac ulagali u posrnule rivale sa topčiderskog brda.
I ako još uvek nije jasno po kakvim odredbama će se ova privatizacija odvijati, očekuje se da će se način buduće vlasničke transformacije oslanjati na postojeći Zakon o sportu, a Partizan i Crvena zvezda trenutno funkcionišu kao sportska udruženja.

Najverovatnije će se primeniti odredba Zakona koja kaže da se privatizacija može pokrenuti inicijativom Ministarstva omladine i sporta uz saglasnost Vlade, a postupak bi se svakako odvijao u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

 -“Država ne može više finansijski da izgrži pomaganje Partizana i Zvezde, na koje se godišnje potroši po 10 miliona Eura” Rekao je jednom prilikom Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik vlade.

Ukoliko je Država do sada izdvajala po 10 miliona eura za pomoć večitima, postavlja se jasno pitanje, gde je taj novac, ukoliko ga je uopšte i bilo, završavao.

Ovo nije prvi put da se privatizacija sportskog sektora u Srbiji najavljuje, ali mora se priznati da je ova imala najači odjek među ljubiteljima sporta, kao i ljudima unutar klubova, koji su složno prihvatili privatizaciju kao rešenje nagomilanih problema i u Partizanu, koji po nekim navodima trenutno ima dug oko 25 miliona eura, i Crvenoj zvezdi, čiji je dug sa 60 miliona, na početku godine, smanjen na oko 45 miliona.

– “Mali sam ja čovek da komentarišem reči gospodina Vučića, ali ako je on rekao da treba privatizovati Zvezdu i Partizan, onda se i ja slažem” Izjavio je ovim povodom potpredsednik Crvene zvezde Ivica Tončev

 Na odobravanje nailazimo i sa druge strane topčidera-“I ranije sam govorio da je privatizacija spas za klubove. Zato smatram da je ideja Aleksandra Vučića dobra i apsolutno je podržavam. Došlo je vreme da Zvezda i Partizan dobiju vlasnike” Složno je odgovorio Dragan Đurić predsednik fudbalskog kluba Partizan.Da li  je privatizacija mesto pod suncem za kojim tragaju naši klubovi, ili će ovo biti još jedan pucanj u prazno, saznaćemo veoma brzo pošto se privatizacija najavljuje za sredinu 2014 godine, dok u vladi Srbije kažu da užurbano rade na tome da pronađu adekvatne kupce i za Zvezdu i Partizan, koji trenutno ne mogu da se diče velikim rezultatima, ali mogu prostorom oko stadiona (Crvena zvezda) i Zemunelom (Partizan)

Komentari