Prljavi veš sa Topčiderskog brda

Da u Crvenoj zvezdi ne cvetaju ruže to se odavno znalo, ali ni najveći pesimisti nisu mogli da očekuju ovakvu zimu na “Marakani”. Nakon otvorenog pisma, koje su fudbaleri Crvene zvezde uputili upravi sredinom oktobra, u kome su između ostalog igrači izrazili nezadovoljstvo “uslovima u kojima rade” problem u kojem se klub nalazi u datom trenutku najbolje je oslikala izjava kako fudbaleri “često nemaju sredstava za kupovinu leda ili čak i šampona i sličnih potrepština”. Da je nekadašnji šampion evrope u velikom problemu, tada je već bilo jasno.

Usledio je odgovor iz uprave kluba, u kome su članovi uprave naveli da su o problemu u svlačionici saznali iz medija, što u pitanje dovodi organizacioni nivo tako velikog kluba, jer budimo realni u svetu sporta nije praksa da se fudbaleri i čelnici kluba prepucavaju preko medija i vode ratove saopštenjima. Prvotimci, koji su se tada nalazili na mini pripremama na Zlatiboru dobili su i jedno neočekivano “saopštenje”, svakome od njih polupani su prozori na automobilima, koji su u tom periodu bili parkirani na parkingu Marakane i ubačen im je po jedan šampon u automobil.

Ko je to uradio i dan danas nije poznato, jer se istražni organi nisu dalje bavili tim problemom.  Ono što je prethodilo ovim izlivima nezadovoljstva, a dešava se i dalje su konstantni zahtevi za raskid ugovora igrača od onih na koje se manje računalo pa do važnih prvotimaca, neki od igrača koji su tražili (i dobili) raskid ugovora su: Filip Mladenović, Marko Vešović, Aleksandar Kirovski
Da se strasti nisu stišale ni u decembru pokazao je na početku Dragan Džajić, koji je rekao  sledeće:
-Ne mogu da shvatim način na koji smo izgubili od Vojvodine, bavljenje raskidima ugovora pred važne mečeve je nedopustivo. Rekao sam im i sada dole u svlačionici, već nekoliko puta smo ih molili da završimo polusezonu pa da se  na kraju dogovorimo o svim stvarima. Da bi onda rezervni golman koji je branio u Zemunu podneo zahtev za raskid ugovora (Aleksandar Kirovski,), ili Marko Mirić. 

Potpuno je razumljivo da se deca kluba pozivaju na odanost i poštovanje kluba, ali ono što je neshvatljivo je da klub traži razumevanje od igrača a ne uzvraća im istom merom, vratimo se ponovo na lupanje stakla i aferu “Šampon” niko unutar kluba se nije oglasio povodom tog incidenta da stane na stranu igrača, da ih zaštiti, ista je stvar bila i kada su igrači skidani nakon utakmice šestog kola JSL, u kome je Crvena zvezda poražena od Voždovca na stadionu Obilića, prvotimcima Zvezde su uzeti dresovi uz povike “brukate klub”, “vi ste sramota zvede”  da bi nekoliko dana nakon meča, mesto da ih ponovo zaštiti, klub, tačnije predsednik Džajić medijima je rekao “Činjenica je i da šest godina nismo bili prvaci, a to smeta navijačima. Ja nisam učestvovao u radu kluba tokom pomenutog perioda, a tada su se dešavale neke stvari koje nisu mogle da zadovolje navijače. Imali smo sastanak sa navijačima, nije im bio cilj da skinu dresove. Dešavaju se takve i još gore situacije i u drugim klubovima” 

Umesto da se umire strasti, Sportski direktor Zoran Stojadinović je po rečima Nikole MIjailovića “Dolivao ulje na vatru”. Mijailović je gostujući u emisiji “Sa terena” koja se emituje na radiju B92 rekao da se od sportskog direktora očekuje da umiruje situaciju a ne da pridodaje problemima: “Na samom kraju polusezone Džajić i Stojadinović su dolazili i davali nam podršku, ali ranije je bilo raznih intriga. Stojadinović umesto da je gasio požar, on je radio na tome da ga pogorša. Ta neslaganja koja su bila unutar uprave morao je bolje da reši, da to ne stigne do nas igrača. Rekao je Mijailović
Osvrnuo se i na optužbe Stojadinovića kako je upravo on određivao ko će igrati u prvom timu. “Pa vidite kakav je to čovek – sa mnom sedi i smeška se, a iza leđa govori kako sam ja sastavljao tim.Još jedan primer. Ulazi Stojadinović u svlačionicu i kaže: ‘Čović je platio dug Ranku Stojiću 600 hiljada, zato vi niste dobili pare’. Da li je normalno da to sportski direktor kaže pred igračima”? Upitao je Mijailović.

Gostujući u istoj emisiji Miloš Ninković izjavio je sledeće: “Iako su bile priče da će sve biti drugačije, znao sam gde dolazim i znao sam da novca neće biti, kao i Mrđa i Mijailović. Imamo veliku želju da vratimo titulu, ali nisam ni sanjao da ću videti ovo što sada vidim. Kada sam ja došao nije se znalo ko šta radi, sada je malo bolje, ali mislim da smo mi igrači sami to pregurali, Koliko struja ima, to ni mi sami ne znamo. Lakše je kada postoji gazda kojem znaš da se obratiš. Mi govorimo za sebe, niko ne stoji iza nas, ja imam skoro 29 godina i ne može niko da mi govori šta da radim i da govorim. Rekao je Ninković.

Uprkos svim problemima sa kojima se suočava Crvena zvezda, moramo istaći pozitivnu stranu,  crveno beli imaju dvojicu najboljih strelaca lige u svojim redovima, Mrđu (10) i Daudu sa  9 pogodaka. Crveno beli su postigli najviše golova 30  što čini prosečno dva po meču. Uprkos svemu navijači i ljubitelji kluba osećaju probleme kroz koje prolazi crveno beli tim, pa poseta našem najvećem stadionu opada iz utakmice u utakmicu. Pitam se kakva bi situacija bila da je atmosfera u timu bolja.

 

Komentari