Radnički (Kg) – Sloboda, istorijat najvećeg derbija Srbije

Buran vikend na terenima širom Srbije je za nama. Sakriven u senci „večitog derbija“ odigran je najveći derbi južno od Save i Dunava.

Godina je 1926. i to 24. dan juna. Tad se lopta zakotrljala na terenu užičke Slobode, a gosti su bili iz Kragujevca, Radnički. Rezultat je bio 2:2 i od tad počinje istorija zanimljivih duela. Sloboda pobeđuje 1938. u Kragujevcu golovima Bjelice i Salevića, zašto je ova pobeda Slobode bitna videćemo kasnije.

Posle rata tradicija međusobnih duela se nastavlja 1952. Radnički dobija 3:0 u Kragujevcu, Sloboda 1:0 u Užicu. U sezoni 1956/57 Sloboda kao domaćin pobeđuje 3:0, dok Radnički uzvraća istom merom kod kuće 5:2. Sloboda je 1965. pobedlia Radnički na Čika Dači 3:0, ali su joj za zelenim stolom poništeni svi rezultati, tako da se ova pobeda ne računa. Godine 1966. Čika Dača je bio krcat, a među navijačima i 4000 Užičana, za današnje uslove nezamislivo, rezultat 5:4 za Radnički. U sezoni 1968/69 Radnički je do nogu potukao Slobodu 5:0 kao domaćin. Revanš u Užicu je odlučivao ko će u kvalifikacije za Prvu ligu. Pred 8000 gledalaca remi 1:1 i Kragujevčani dobijaju priliku da prvi put u svojoj istoriji zaigraju Prvu ligu, Sloboda će je igrati 2 decenije kasnije. Tada su za ove dve ekipe igrali majstori fudbala kao što su Pavlović, Antić, Živadinović, Nikolić, Paunovski

Do novih duela se čeka sve do 80-ih godina, a bilo je zanimljivih rezultata 3:0 za Kragujevčane, 2:0 za Užičane i tako do početka devedesetih kada ova dva kluba počinju da igraju u različitim rangovima.

Istorijat se nastavlja od 2004. i tavorenja dva velika kluba po blatu Srpske lige grupa Zapad. Fudbalski ne baš kvalitetni dueli su opet doneli dosta uzbuđenja. Ovog puta je uzbuđenje na tribinama, jer se javilo možda i najveće rivalstvo posle dve najveće navijačke grupe u zemlji, Crveni đavoli i Fridom fajtersi. Još uvek se u navijačkom svetu prepričavaju nestašluci, koreografije, gostovanja i sve što je bilo zanimljivo.

 Istorija i statistika su neumoljive, Sloboda nije dobila u Kragujevcu 74 godine.  Pred oko 1500 gledalaca neugodna tradicija za Užičane je srušena. Radnički, u tradicionalnim crvenim dresovima, je nastupio u sastavu: Knežević, Pavlović, Kosorić, Milošević, Radosavljević, Nedović (od 54. Sikimić), Milošković, Svojić, I. Petrović (od 85. Đuričković), Spalević i SimovićSloboda, u gostujućim belim dresovima, je nastupila u sledećem sastavu: Ranković, Vasilić, Ćulibrk, Lovrić, Gojković, Beljić, Knežević, Purić (od 79. Stajić), Tijago, Krstić (od 88. Memedović) i Ranđelović (od 90. Janićijević).

Sloboda je trijumfovala golovima Ranđelovića i Purića. U 20. minutu Beljić pronalazi na desnom krilu Tijaga koji centrira na prvu stativu, a Ranđelović zakucava loptu u gol nemoćnog Kneževića. U 50. minutu Tijago pronalazi Purića na desnoj strani, koji kao metak hita ka golu Radničkog i šalje loptu u desni ugao golmana Kneževića. Mogli su Užičani i do još golova, ali nisu bili koncentrisani u završnici. Sloboda je uhvatila priključak u gornjem delu tabele, dok Kragujevčanima predstoji konsolidacija i borba za opstanak. U sledećem kolu u Užice stiže Crvena zvezda, a Radnički gostuje Vojvodini.

Uveče je na Begluku priređen doček fudbalerima Slobode, što još jednom dokazuje da se fudbal igra širom Srbije i da postoje duga rivalstva i tradicije.

Komentari