Rasizam u Evropi ne jenjava

Da je rasizam još uvek prisutan u sve većem broju na stadionima širom Evrope, i pored Uefine promocije ” Respect “ govore minuli događaji na startu evropskih liga.

Nemački fudbalski savez ( DFB ) pokrenuo je istragu zbog rasističkih ispada na utakmici druge lige Nemačke. Incident se dogodio na meču Minhen 1860 – Ingolštat. Meta vređanja je bio dvadesetogodišnji napadač gostiju Dani Da Kosta. Njemu su navijači skandirali rasističke poruke, kao i krike majmuna, primorajući sudiju da na kratko prekine meč. Da Kostini roditelji su poreklom Afrikanci, on je rođeni Nemac, to nije naišlo na razumevanje pojedinaca. Pa čak je i  debitovao za mlađu selekciju Nemačke od 17 do 20 godina.

Drugi incident se dogodio u Seriji A, gde su na utakmici Juventus – Lacio, navijači Lacija svih 90 minuta vređali tamnopute igrače JuventusaPola Pogbu, Kvadva Asamou i Anđela Ogbona.      Pogba je posle utakmice dao izjavu : “Čuli smo ih, ali šta smo mogli. Bili smo sami protiv 30 hiljada navijača. Oni to rade čak i kada u njihovom timu igraju crni igrači, to je nepoštovanje prema njima “. Juventus  je slavio protiv Lacija 4 : 0 .

Fudbalski savez Italije, kaznio je Lacio zatvaranjem severne tribine za navijače i publiku. Kurva Nord biće zatvorena u utakmici prvog kola Serie A, kada u nedelju Lacio dočeka Udineze.

 

Komentari