Reprezentacija kojoj nije data prilika za dokazivanje

Pre 21 godinu, na prostorima bivše SFRJ počeo je građanski rat. Pa opet, svi su čekali dobre vesti sa Evropskog prvenstva, koje se održavalo u Švedskoj, a na koje je tadašnja reprezentacija Jugoslavije otišla kao jedna od selekcija koja je mogla da napravi čudo.

Te 1992. zvali smo se Jugoslavija, igrali su uglavnom Srbi, ali i Crnogorci, Makedonci, Bosanci i Slovenci. Jedino Hrvata nije bilo…

Od svega toga nije bilo ništa zbog čuvenih sankcija UN, koje su uvedene samo deset dana pred početak Evropskog prvenstva. Umesto reprezentacije SFRJ, u Švedsku je poslata reprezentacija Danske, koja je završila kvalifikacije na drugom mestu, i koja je na kraju osvojila Evropski šampionat. Iz tog vremena ostala je upamćena izjava tadašnjeg fudbalera i reprezentativca Danske Mihaela Laudrupa, koji je odbio poziv selektora svoje zemlje da nastupi na EP, rečima da neće da igra na takmičenju za koje se njegova zemlja nije kvalifikovala.

Ovo je sastav reprezentacije SFRJ, koji se 1992. godine spremao put Švedske:

 Golmani:  Fahrudin Omerović

                  Dragoje Leković

 Odbrana:  Faruk Hadžibegić

                  Predrag Spasić

                  Vujadin Stanojković

                  Gordan Petrić

                   Duško Radinović

                   Budimir Vujačić

                   Džoni Novak

                   Darko Milanič

                  Željko Petrović

Sredina:   Dragan Stojković

                 Siniša Mihajlović

                 Slaviša Jokanović

                 Vladimir Jugović

                 Branko Brnović

                 Dejan Petković

                 Mehmed Baždarević

                 Vlada Stošić

Napad:    Predrag Mijatović

                Dejan Savićević

                Zlatko Vujović

                Darko Pančev

Za put na EP konkurisali su još i: Refik Šabanadžović,  Safet Sušić, Dragiša Binić, Ilija Najdoski, Vladan Lukić,  Srećko Katanec, Miroslav Đukić, Dragan Jakovljević, Slobodan Krčmarević, Slobodan Dubajić, Goran Bogdanović.

Zbog sankcija UN, raspala se jedna od najperspektivnijih fudbalskih reprezentacija s kraja prošlog veka, koja je, prema mnogim ocenama, bila glavni favorit za osvajanje pehara na turniru u Švedskoj 1992. godine. Ostaje žal što nismo bili u mogućnosti da gledamo čarolije na terenu mađioničara iz stare Juge na tako velikom takmičenju, a ko zna, možda bi se i radovali sa njima na kraju Evropskog prvenstva u Švedskoj.

Komentari