Rođendan novosadske Stare Dame

Iako u JSL ima starijih timova, jedna je “Stara Dama”.

Na današnji dan pre 99 godina u Novom Sadu osnovan je FK Vojvodina.

U Štrikerskoj radionici Save Šijakova, u ulici Temerinska broj 12 (tada se zvala Žitna ulica). Grupa mladih ljudi, vođeni mišlju da u tadašnjoj Austrougarskoj pokrenu nacionalni fudbalski klub. U skladu sa tom idejom, odabrali su ime – Vojvodina, da podseća na nekadašnju ideju o “Vojvodstvu Srbije i Tamiškog Banata 1849-1861) u kojem je trebalo da Srbi imaju kulturno-političku autonomiju u vreme Habzburga.

Sam čin pokretanja kluba održan je u  velikoj tajnosti, jer je policija monarhije budno pratila korake srpske omladine  (nekoliko meseci kasnije započeo je Prvi svetski rat). Idealan paravan bila je pomenuta Štrikerska radionica, danas je na tom mestu “Tehnometal”.

Okupljali su se uz izgovor da pomažu u preradi vune, osnivači su bili: Milenko Šijakov – utemeljivač tekstilne industrije u Novom Sadu, Vladimir Milićević – univerzitetski profesor, Dušan Hinić – ugledni hemičar, Radenko Rakić i Kamenko Ćirić – istaknuti pravnici, Gojko Ružić, Ranko Tošić, Đorđe Živanov, Branko Gospođinački i poznati advokat Kosta Hadži.

Prva utakmica odigrana je u junu 1914. godine u Kovilju, protiv lokalnog kluba Šajkaš, a protivnik je odabran iz romantičnih razloga, jedan fudbaler Vojvodine imao je devojku u tom kraju, pa je igranje utakmice bila idealna prilika da je šarmira.

Pošto nisu imali svoje igralište, prve treninge održavali su na poljančetu poznatom pod nazivom “Četiri krajcare”. Prvi dresovi, koje je sašila majka jednog od fudbalera bili su svetlo plavi. Tek kasnije su dobili današnju kombinaciju crveno-bele, po uzoru na prašku Slaviju, jer mnogi od početnih članova bili su studenti u Pragu.

Temerinska 12 danas

Vojvodina je dva puta bila šampion države i to u sezoni 1965/66 i 1988/89. Nikada nije osvojen Kup, ali je finale igrano pet puta (1951, 1996/97, 2006/07, 2009/10 i 2010/11). Ove godine su u polufinalu, tako da ima šansi da nakon duge 24 godine svoje vitrine obogate novim trofejom, jedinim domaćim koji joj nedostaje. Osim toga, u prvenstvenoj trci se Partizan i Crvena zvezda nisu previše udaljili od “pola belih, pola crvenih”.

Vojvodina je osvajač srednjeevropskog kupa (Mitropa) 1977. i finalista UEFA Interto kupa 1998. godine.

Komentari