Sećanje na Belog

Na jučerašnjem susretu između Crvene zvezde i niškog Radničkog, na samom početku utakmice mogli su se čuti samo gostujući navijači. Komentator je konstatovao da „Meraklije“ još nisu počele sa navijanjem, pretpostavljajući da  je i ta tišina deo nekakve koreografije.

Ljudi koji su češće na „Čairu“ su odavno naviknuti na taj „ritual“, navijači kluba nikada nisu zaboravili poslednju „desetku“ u dresuRadničkogIvana Krstića Belog. Baš zbog simbolike broja deset, u znak sećanja, sa južne tribine „Čaira“ prvih deset minuta, kao i uvek dopire tišina.

Ivan Krstić je ponikao u Radničkom, zahvaljujući dobrim igrama i broju na dresu poređenja sa Draganom Stojkovićem Piksijem nisu ga zaobišla, kao ni pozivi u mladu reprezentaciju SR Jugoslavije. Tih godina Radnički se borio za opstanak, a Krstić je kao jedan od najmlađih i najboljih, dao veliki doprinos plasmanu Nišlija u sredinu tabele te sezone (1999-2000), predviđali su mu veliku karijeru.

Po okončanju prvenstva, dok su se svi ostali klubovi nalazili na odmoru, prvotimci „Niškog Reala“ su bespotrebno održavali formu, na žalost, Krstića je to koštalo života. U toku trening meča na pomoćnom terenu Radničkog, nevreme i munje su donele stravičan epilog, grom je ubio Ivana Krstića, samo dan pre njegovog odlaska u Francusku na potpisivanje ugovora sa francuskim Bordoom, tačno mesec dana pre svog 20. rođendana – slučaj koji se dešava jednom u milion.

Izdanje “Sporta” od 30. maja 2000. godine donelo je dva članka o njemu, jedan redovan u kome se sumira sezona niškog tima i spominje da je Krstićev prelazak u Francusku gotova stvar, a zatim vest koja je verovatno kasnije pristigla i na sledećoj strani i izveštaj o neverovatnoj tragediji i pogibiji niškog fudbalskog bisera na treningu. Na žalost, ova druga se ispostavila kao tačna.

Krstić je iza sebe ostavio suprugu Anu i tek rođenog sina koji nosi njegovo ime, o njihovim životnim nedaćama nakon smrti oca i supruga možete više videti ovde:

Iako vreme nosi zaborav, „Meraklije“ nisu zaboravile svog ljubimca, prvih deset minuta svakog susreta oni u znak sećanja „ćute“. Realizovali su inicijativu da škola fudbala Radničkog, u kojoj sada, prateći očeve stope trenira njegov sin  ponese upravo ime „Ivan Krstić Beli“. Dres sa brojem deset od tada u Radničkom niko ne nosi, a to pravo će steći njegov naslednik, kada stasa za prvotimca. Takođe, u Medoševcu, odakle je Krstić, jedna ulica nosi njegovo ime.

Zahvalnost njegove supruge, Ane Krstić i njenog sina “Meraklijama” došla je i do TV ekrana:

Komentari