Sedorf caruje, snaga klade valja

Tekst napisao Vlado Perović, novinar

 

Brazil je fudbalska Meka, lagano je preko usta prevalio prije par dana, jedan od najvećih majstora ove igre, Klarens Sedorf. Bez namjere da se dopadne tazbini, jer mu je žena iz ove zemlje, bez namjere da se dopadne navijačima Botafoga, kluba u kojem igra, jer je u godinu i kusur dana igranja lopte na brazilskim terenima stekao status božanstva, pa sada može birati i novu ženu i novi klub.

Prošle godine u ovo doba mnogi su pomislili da je Sedorf samo još jedan u nizu igrača koji koristi svoje nagomilano iskustvo da bi lagano došao do novca igrajuči penzionerski fudbal na nekom egzotičnom mjestu. Sada, fudbaler koji je prvi došao do titula Lige Šampiona sa tri različita kluba, Ajaksom, Realom i Milanom, u 37. godini prevodi Botafogo. Iako u svom CV-u ima 21 trofej, jako želi onaj za brazilskog šampiona. A već je osvojio šampionat Carioca, za najbolju ekipu države Rio de Žaneiro. Ovih dana, ne zna se ko više uživa u njegovim liderskim sposobnostima, majstorijama sa loptom, fantastičnim fizičkim predispozicijama. Uvijek u centru pažnje, od strane reditelja prenosa, mladih igrača koji žele da nauče, trenera koji ga predstavljaju kao primjer kako treba, do žena koje jedva čekaju da Sedorf po završetku meča skine dres, zamjeni ga sa rivalom i pritom demonstrira savršen trbušni zid. Bez obzira što je to momak koji je rođen na Surinamu i koji je fudbal učio i naučio u Holandiji u čuvenoj Ajaksovoj akademiji.

Kada je trener Osvaldo de Oliveira saznao da će Sedorf pristupiti Botafogu, nije znao koja bi pozicija odgovarala igraču koji ima najviša primanja u istoriji brazilskog klupskog fudbala. Danas, njegovom treneru izgleda da je svejedno. Bez obzira šta se dešava na terenu, Klarens je tamo gdje treba svom timu. Iako mečeve počinje na poziciji centralnog veznog, lagano se transformiše u ofanzivca po lijevoj strani, špica ili zadnjeg veznog. Ako su bekovi u problemu sa rivalom, eto Sedorfa da pomogne, lijevo, desno, nebitno je. To još jednom dokazuje da se sve u životu i fudbalu može naučiti.

Sedorf ima težak zadatak jer je Botafogo u finansijskim problemima, pa kao i većina klubova u Brazilu zavisi od prodaje igrača. Iako je do juče nepoznati Vitinjo otišao u CSKA za 10 miliona eura, postavlja se pitanje da li će opravdati uloženi novac. Jer igrati pored Sedorfa, priznao je, bilo je lako. I zadovoljstvo. Sada je na njegovoj poziciji Hyuri, dečko koji je u brazilskoj seriji D, u Audax Riju, za dvije godine upisao 14 nastupa i postigao dva gola. Pored Sedorfa je u četiri meča za Botafogo, u kojem igra na pozajmici, jer prvoligaš nije želio da odvoji ni centa za njega, već sada ima tri gola na četiri susreta.

Iako izgleda kao da može da igra još dugo, Klarens se priprema za život pored terena. Godinama je u slobodno vrijeme fudbalski analitičar i komentator na najpoznatijim svjetskim tv stanicama, a vrlo je vjerovatno da će pokušati da napravi i ozbiljnu trenersku karijeru. Osim toga, uživa u humanitarnom radu, vezan je za rodni Surinam kojem svaka njegova donacija dođe kao dječji dodatak sumornom državnom budžetu.

Sedorf je jedan od onih koji su uvijek bili u sijenci, iako su napravili i previše. Iako izgleda da njegovo fudbalsko vrijeme ističe, po njegovom mišljenju prave stvari tek dolaze. Spreman je da odgovara na pitanja čitalaca u New York Times-u, bude vlasnik restorana i moto tima, organizuje brojne seminare i predavanja o značaju obrazovanja sportista. Na kraju, Sedorf praktikuje to što govori, tijelo održavate u najboljoj formi, jedino ako glava zna šta da radi sa njim.

 

Komentari