Selekcija talenata – prilika kakva se retko pruža

Mađarska, Slovačka, Austrija…ove tri srednjeevropske države biće poprište jedne zanimljive fudbalske inicijative koja ima veze i sa našom zemljom.

Vrata otvorena svima, jedini kriterijum je kvalitet

Naime, odabrana selekcija momaka iz Srbije, rođenih 1995, 1996. i 1997. godine će odigrati prijateljske mečeve protiv timova koji igraju u najjačim ligama tih država. Zvuči neverovatno, ali Zdravko Rauković, osoba zadužena za odabir igrača nam je detaljnije objasnio.

– Miodrag Delić, srpski tener koji već dugo radi u Austriji ima jako dobre kontakte sa klubovima iz nabrojanih država, baš kao i Češke Republike u kojoj smo bili prošle godine. Mnogi talentovani momci će imati priliku da se tokom pet dana i četiri meča pokažu u najboljem svetlu protiv eminentnih protivnika, a sve pred brojnim skautima, trenerima i menadžerima iz cele Evrope. Najlepši deo priče je činjenica da su vrata naše selekcije otvorena svim momcima koji smatraju da imaju dovoljan kvalitet, a moja malenkost će ipak dati završnu reč u svemu. Gospodin Delić je koordinator selekcije i vođa puta.  

Zdravko Rauković i Milenko Delić

Koji je cilj pokretanja ovakve inicijative?

– Želja nam je da momcima iz naše zemlje, prepune talenta, omogućimo da sebi izgrade fudbalsku perspektivu. Gospodin Delić je zahvaljujući svom autoritetu i ranije uspevao da mnogim neafirmisanim fudbalerima iz Srbije pomogne oko pronalaska angažmana u inostranstvu.

Dakle ne radi se o novcem motivisanom projektu?

Meni kao mladom treneru (sa 19 godina je zvanično najmlađi trener seniorskog tima u Srbiji) imponuje da budem deo ove sjajne ideje. Novac ne uzimamo, ali ga i nemamo viška, tako da će svi zainteresovani, nakon što prođu moju selekciju morati sami da plate troškove prevoza i smeštaja. Smatram da su pomenuti izdaci u poređenju sa mogućnostima koje se pružaju zaista minimalni. Mi ne tražimo nikakvu finansijsku nadoknadu za sebe.

Sa prošlogodišnjeg duela: Selekcija – Slavija Prag

Kakav je detaljniji plan rada?

Kao što sam spomenuo, biće odigrana četiri meča i to sa veoma dobrom reputacijom, primera radi, prethodne godine smo odmeravali snage sa velikanima češkog fudbala Slavijom i Spartom iz Praga. Budući da se igra krajem novembra meseca, mečevi će biti odigrani na veštačkoj travi, a rad će se sastojati od treninga ujutro, a utakmice u popodnevnim časovima. Osim fudbalske strane, imamo i turističku – igračima ćemo upriličiti i obilazak znamenitosti u mestima koja ćemo posetiti, ovaj deo Evrope krasi vekovni šarm – izneo je sve detalje mladi trener 

Svi zainteresovani mogu radi kontakta posetiti Raukovićev web sajt, ili se javiti adminu sajta Utakmica.rs.

Komentari