Slab učinak srpskih klubova

Kvalifikacioni ciklus za grupnu fazu takmičenja u Evropi nije samo trka za slavom i novcem. Kao što je poznato, UEFA ima sistem bodovnog nagrađivanja za svaku pobedu ili nerešen rezultat, tako da se uvek može desiti da neki neplanirani porazi imaju i dugoročnije posledice, naročito kod liga kao što je JSL – sa tendencijom pada na listi.

Produktivnost srpskih klubova u Evropi ove godine je ilustrovana kroz statistiku, do sada: 6 pobeda, 6 nerešenih i 6 poraza u kvalifikacijama za sva četiri kluba. Ukupan broj osvojenih bodova je 9.0. odnosno prosečnih 2.250 po klubu. Nešto iznad proseka su Partizan i Crvena zvezda sa po 3.0, Vojvodina je odigrala dva meča manje, ali ima samo pola poda manje 2.5, dok je Jagodina iz dvomeča sa kazahstanskim Ordabasijem donela JSL-u svega 0.5 bodova.

Spomenimo da je 9,0. bodova do sada osvojio i Azerbejdžan, a poput Srbije ima jednog predstavnika u sekundarnom evropskom takmičenju, isti broj bodova ima i Moldavija.

Kakav je učinak domaćih ligaša, najbolje se vidi kroz poređenje sa nekim klubovima iz regiona. Dinamo Zagreb je osvojio celih 9.5 bodova, odnosno za pola poena više od svih srpskih klubova, a još uvek je u takmičenju – i to elitnom. Još jedan Hrvatski klub, Slaven iz Koprivnice je ispao, ali za četiri meča je doneo tri boda – odnosno istu količinu kao i „večiti“ Srbiji. Maribor je upravo ispao od Dinama, ali je Slovencima doneo četiri boda, a igraće i dalje – u Evropa ligi, Slovenačka liga inače ima ukupno 10.0 bodova.

Partizanov eliminisani rival Trumse, pre nego što je ispao doneo je Norveškoj ligi četiri boda. BATE Borisov iz Belorusije svoju zemlju već nekoliko godina vuče napred, još su u takmičenju a doneli su 8.5 poena do sada.

Primera je još mnogo, rečenica da „danas svi igraju fudbal“ zaista dobija na značenju ako se pogleda okom statistike.

Partizanu će biti potreban povoljan žreb i raspored, vrhunska forma i odsustvo trzavica kako bi malo popravio evropski koeficijent domaće lige. Za ostale, više sreće sledeći put, uvek ima vremena za novi početak.

Komentari