Slaviša Jokanović – novi trenerski početak u Španiji

Slaviša Jokanović novi je trener španskog Herkulesa, sa timom koji je trenutno poslednji u drugoj ligi će u poslednjih pet kola pokušati da izbori opstanak.

Mala srpska kolonija u fudbalskoj Španiji dobila je još jednog člana, tačnije Slaviša Jokanović se, slobodno možemo reći vratio kući. Kao igrač, išao je putem kojim se ređe ide, uspeo je da pre domaće titule sa Partizanom osvoji prvenstvo Jugoslavije sa legendarnom generacijom Vojvodine još 1989. godine. U „Vošu“ je pak došao iz malog FK Novog Sada.

Nakon toga, nastanio se u Španiji, na svoju ruku je otišao iz kluba dok je zemlju drmala kriza i zaigrao je prvo za Ovijedo. Posle dve sezone preselio se na Kanarska Ostrva, tačnije u Tenerife, mesto poznatije kao turistička destinacija, u skromnoj ekipi reprezentativac Jugoslavije je vodio glavnu reč sve do 1999 godine. Kao veteran, tada je pojačao Deportivo La Korunju i uspeo ono što danas deluje neverovatno, osvojio je titulu. Na taj način je ublažio patnju tima iz galicije koji zauvek pamti promašaj jedanaesterca njegovog zemljaka, Miroslava Đukića u poslednjem minutu borbe za titulu 1994. godine. Do tog momenta, Đukić je realizovao sve.

Sa titulom u „džepu“, Jokanović je prešao u preabramovičevski Čelsi, a nakon dve godine u Londonu se povukao. Igrao je nakon toga kratko za Mursiju, a zatim i definitivno „okačio kopačke“.

Nekoliko godina kasnije, karijera mu se ponovo ukrstila sa putem Miroslava Đukića, preuzeo je Partizan nakon što se bivši štoper preselio na mesto selektora nacionalnog tima, ali se veoma brzo „razišao u mislima“ sa predsednikom FSS, Tomislavom Karadžićem.

Iako trenerski debi neće pamtiti po dobrom (poraz 1:4 u Večitom derbiju), sa „crno-belima“ je osvojio dve duple krune, 2008. i 2009. godine, a zatim se razišao sa klubom. Dugo je ostao van žiže javnosti, jedino je 2012. godine došla vest da je sa tajlandskim Muangtongom osvojio titulu prvaka države. Nakon još nekog vremena u „ilegali“ bio je trener bugarskog Levskija, ali je otpušten zbog slabih rezultata.

Juče je nekadašnji zadnji vezni SR Jugoslavije dobio novu priliku za dokazivanje, preuzeo je Herkules, tim koji se ove godine bori za opstanak u ligi „Adelante“. Ponovo mu se put ukršta sa Đukićevim, taj srpski trener je pre tri godine (bezuspešno) pokušavao da sačuva status u Primeri.

Iako poslednja pozicija na tabeli deluje beznadežno, Herkules nije bez šansi, sa 41 poenom, spas je pozicija 18 a na njoj je trenutno Majorka koja ima svega tri boda više. Raspored takođe ide na ruku timu iz Alikantea, nakon gostovanja u Hihonu dočekaće Alkorkon i Lugo, potom gostuju Mirandesu, još jednom klubu iz sredine tabele, a u poslednjem kolu dočekuju Barselonu B, tim koji nema rezultatske ambicije.

 

 

(foto: herculesdealicantecf.net)

Komentari