Slaviša Stojanović – selektor, trener, nastavnik fiskulture i gitarista

Slaviša Stojanović (43) je novi trener Crvene zvezde, to je novost iz najtrofejnijeg kluba.

Nakon iznenadnog odlaska Sa Pinta, požar u kući ne deluje da se smiruje, pre svega zbog finansija. Zahvaljujući takvom stanju, sportski sektor će i pre nego što je počelo prvenstvo 2013-14 biti na mukama, a novi eksponent uprave je čovek poznat po tome što je nekadašnji selektor Slovenije – očekuje ga vraški težak posao – prepun izazova.

Potpis Stojanovića za beogradski klub nije njegov prvi angažman van Slovenije, bio je pomoćnik selektora  Srečka Kataneca u UAE, ali sada se vraća u zemlju u kojoj je rođen, jer je iz jednog malog mesta nedaleko od Vlasotinca (Gornji Dejan).

Kao dete se preselio u Sloveniju i stekao fudbalsko ime kao defanzivac Slovana iz Ljubljane, klubu u kome je i ponikao a karijeru je završio već sa 29 godina. U međuvremenu je stekao zvanje profesora fiskulture, pa se preorjentisao na rad sa najmlađima.

Nakon uspeha sa kadetima i omladincima Slovana, prešao je u Domžale – ispostaviće se kao najuspešniji deo njegove dosadašnje karijere. Klub iz mesta nedaleko od Ljubljane  se sa njim odmah plasirao u njajviši rang i bio je u vrhu tabele, 2005. i 2006. mu je izmicalo prvo mesto, ali 2007. i 2008. godine osvojio je dve titule prvaka.

Nakon toga usledila je interesantna i teška epizoda u Celju, potom već pomenuti rad sa Katanecom u Emiratima. Najskoriji posao bio mu je na klupi Slovenije, ali nakon nešto više od godinu dana na klupi je podneo ostavku na funkciju, u tom periodu Slovenija je nizala rezultate ispod očekivanja.

Inače, malo je poznata činjenica da je “Slave” jako dobar muzičar, vešt na električnoj gitari, čak je i beležio i javne nastupe.

Komentari