Sloboda: “Naš klub je glineni golub na truloj tarabi srpskog fudbala”

Nakon vanredne sednice upravnog odobora fudbalskog kluba Sloboda iz Užica, čelnici kluba oglasili su se saopštenjem koje vam prenosimo u celosti:

– Fudbalska organizacija, u vreme dok se zvanični državni organi bore za vraćanje države u normalno stanje, ćuti kao da se ništa ne dešava, iako svi vide da je naš fudbal  van sistema, u blatu u kakvom do sada nikada nije bio.

U srpskom fudbalu caruju burazerski dogovori, nameštaljke, krojenje tabele … Naš klub je glineni golub na truloj tarabi srpskog fudbala.

Život i rad u fudbalskoj Srbiji nije pozorišna, već cirkuska predstava u kojoj su uloge poznate i podeljene. Sudije su izvršioci odluka naredbodavaca.

Protiv njih će klub tražiti odgovornost, ne samo  da bismo zaštitili interese našeg kluba, već i srpskog fudbala u celini, jer ne želimo da potpuno potone u nameštaljkama i režiranim farsama. Sloboda Point, koja je toliko dala jugoslovenskom i srpskom fudbalu, da bi joj FSS trebalo da dodeli posebno priznanje, u Kruševcu je najblaže rečeno pokradena. Našem klubu se više ne krade skriveno, već očigledno, ne krade nam se iz džepova već iz očiju.

Oštećeni smo za penal i regularno postignut pogodak, što je nastavak već viđenog: u Novom Pazaru, na Karaburmi, u Kragujevcu, u Užicu protiv Vojvodine… To je samo deo otimačine nastavljene iz jesenje sezone.

U ovogodišnjem prvenstvu naš klub je, sudijskim odlukama, oštećen  za minimum 20 bodova. Zbog kafanskog suđenja, za kafanskim šarenim stolnjacima, uz iće i piće, što je uobičajen folklor našeg etno fudbala, umesto da bude pri vrhu tabele i da se bori za izlazak na evropsku scenu, primoran je da se bori za opstanak u ligi sa klubovima koji po fudbalskim kriterijumima našem klubu nisu ni izbliza dorasli.

Najtužnije je, što u ovom procesu uništavanja Slobode i nekih drugih klubova, koji se bore protiv ovog stanja u srpskom fudbalu, pored sudija učestvuju delegati, kontrolori i druga zvanična lica. Svi oni ne učestvuju u praćenju fudbalske igre i ispunjavanju svojih fudbalskih obaveza i zadataka. Čast retkim izuzecima.

Za stavove kluba, koji najozbiljnije razmišlja da li da nastavi ovo besmisleno takmičenje, za koje nećemo upotrebljavati sve ružne reči koje zaslužuje, imamo podršku navijača.

Oni su kroz prvenstvo jednodušno i objektivno dali ocenu, koja se ne razlikuje od stavova kluba u ovom i u prethodnim saopštenjima. Odnos naših navijača zaslužuje najveća priznanja fudbalske organizacije kao i našeg kluba, jer su trpljenjem i verovanjem u ozdravljenje fudbala u Srbiji sve stojički i dostojanstveno podneli. Klub im je na tome neizmerno zahvalan.

Priznavanje slabog rada u sudijskoj organizaciji i njena navodna reorganizacija na kraju prošle godine, bio je samo providan scenario za nastavak krojenja tabele, posle čega su sve maske pale.

U srpskom fudbalu, rezultati utakmica su, uglavnom, poznati pre njihovog početka, naročito kada su u pitanju one koje odlučuju o opstanku u ligi. Sudije u toj mutnoj vodi, u ovom kišnom i fudbalski sumornom proleću, plivaju kao u akvarijumu. Što je veća gužva, ulov je bolji.

Za sve pomenuto narod je rekao: „Ako koza laže, ne laže rog”. Dokaz su televizijski snimci  spornih detalja sa utakmica koje je igrao naš klub. Za nekoga je to komedija, a za nekoga tragedija. Za one koji nameštaju biznis i uslov za napredovanje.

Sloboda Point će zbog svega štititi prevashodno interese srpskog fudbala, jer su identični sa interesima našeg kluba i društva, koje želi probuđenom nadom da vrati veru u lepše sutra u svim sferama društvenog života.

Fudbal je van tog sistema. Ni Sloboda Point, ni erska prestonica, svojim duhom i korektnim odnosom prema igri, neće dozvoliti da bude sir u mišolovci raznoraznih interesa.

Nadamo se da će naš apel i poslednji očajni vapaj naići na razumevanje odgovornih u fudbalskim organizacijama. Ako to ne bude ispunjeno, što je protiv interesa srpskog fudbala, bićemo prinuđeni da tražimo zaštitnika, u organima UEFA i već pomenutim državnim organima. To ne želimo, verujemo u svest i savest naših organa.”

Komentari