Soči – ponos Rusije

Soči je grad Krasnodarskom kraju. Nalazi se na obali Crnog mora i jedno je od omiljenih letovališta u Rusiji. Blizu je granica sa Gruzijom, odnosno Abhazijom.

Grad broji oko 350.000 stanovnika.

Nekih 45 kilometara severno od Sočija nalazi se skijalište Krasnaja poljana ili Crvena poljana, gde je moguće skijati sve do aprila.

Soči je, inače, rodno mesto Lava Tolstoja.

Naravno, leti je moguće otići na sjajan kavkaski treking po čistom vazduhu, daleko od morske vreve.

Možete posetiti i veličanstveni manastir Novi Atos u mestu Pitsunda, okružen čempresima, morem i brdima.

Ruska elita i radnička klasa susreću se ovde, kao što se mešaju i sanatorijumi sa luksuznim vilama, “Radisson” hoteli sa radničkim odmaralištima i “mercedesi” sa “moskvičima”.

Radisson Blu Resort

Smeštaj je moguće naći u svim varijantama, od najjeftinijeg do superluksuznog. Soči u celini pripada nacionalnom parku, što govori samo po sebi. U ruskim turističkim časopisima uvek se može videti reklama “Ako ste mislili da ćete dolaskom u Soči prekinuti svoju pozorišnu sezonu, prevarili ste se! Pozorište u Sočiju organizuje svakodnevno gostovanja vrhunskih pozorišta iz ostatka Rusije, ali i Ukrajine, kao što su : Boljšoj teatar, baleti, Petrogradska opera… Neće vam biti dosadno!“.

Razlika u balkanskoj i ruskoj civilizaciji je velika, stoga pokušajte da prevaziđete predrasude, inače ćete biti vrlo iznenađeni našim niskim nivoom kulture i ponašanja. Neki od festivala u Sočiju su već legendarni: Kinotavr, filmski festival, ali i modne revije ili Festival piva. Jedan od specijalnih doživljaja je odlazak u Adler, ravničarski grad pored Sočija, u kome su plaže najlepše, u kome nema toliko gužvi i tek se počinje sa masovnom gradnjom hotela i klubova. Adler je idealan za porodični odmor ukoliko zaista želite odmor.

Jermenska Gregorijanska crkva u Adleru

Nova pruga koja će povezati međunarodni aerodrom u Sočiju sa železničkom stanicom u Adleru

Pogled Naučni Svet / Soči svet. Desno od njega je Olimpijsko selo.

Pogled sa planine Akhun, 630m nadmorske visine.

U znaku priprema za Olimpijadu u Sočiju, Rusi su na originalan način razmrdali građane koji putuju metroom tako što im kartu naplaćuju po ceni od 30 čučnjeva. Dobro ste pročitali. Aparati ispred kojih je postavljena plava staza postavljeni su tako da putnik stane pred kameru i napravi 30 čučnjeva i tako zaradi svoju kartu za prevoz. Građani su lepo prihvatili ovaj izazov. Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. počinju 7. februara, a traju do 23. februara.


(Izvor: Glassrpske.com)

Komentari