SP Brazil 2014: Hrvatska strepi do poslednjeg kola za mesto u baražu

Kvalifikacije za Svetsko Prvenstvo koje nas očekuje sledeće godine u Brazilu, privode se polako kraju na svim kontinentima. Neki timovi su već obezbedili učešće, dok većina pakuje kofere, a ima i onih poput naše reprezentacije koji će najveću smotru fudbala posmatrati iz fotelje.

Kvalifikacije u Evropi, koja po broju kvalitetnih ekipa daleko odmiče od ostalih kontinenata, biće i ovoga puta najinteresantnije i imaće najuzbudljiviji finiš. U većini kvalifikacionih grupa poznati su ili se već naziru pobednici grupa, ali ono što će biti najinteresantnije, jeste kojih 8 od 9 drugoplasiranih timova u svojim grupama će se naći u baražu za SP, i na taj način popuniti četiri poslednja mesta u avionu za Brazil. Pravila su jasna po završetku regularnog dela kvalifikacija drugoplasirani timovi iz svake grupe, formiraće mini-tabelu, a timovima koji su imali po pet protivnika u grupi, neće se računati bodovi sa poslednjeplasiranom ekipom iz svoje grupe. Na taj način dobićemo tabelu od 9 timova, od kojih će samo prvih 8 naći svoje mesto u baražu. Za nas ova računica i nema neki poseban značaj, pošto šanse da se dokopamo drugog mesta više ne postoje, ali Hrvatska koja će gotovo sigurno biti druga u našoj grupi, morala bi ozbiljno da uzme u obzir ovu činjenicu pred poslednja dva kola.

Trenutna tabela sa drugoplasiranim timovima, od kojih većina još uvek nije matematički obezbedila drugo mesto, izgleda ovako:

Trenutno je u ovom poretku najgora Bugarska, koja u B grupi ima samo bod više od trećeplasirane Danske i daleko je još uvek mislima od baraža, ali trenutni poredak se veoma lako može promeniti. U poslednjoj koloni nalaze se imena trenutno šestoplasiranih timova u grupama, i bodovi osvojeni protiv ovih timova nisu uračunati za potrebe ove tabele. U slučaju da Hrvatska koja igra sa Belgijom kod kuće i gostuje u poslednjem kolu Škotima, koji su ih već jednom savladali, izgubi oba meča, a poslednji tim u našoj grupi bude Vels ili Makedonija, što nije nerealno, Hrvatska će gotovo sigurno biti na začelju ove tabele. Tako da se lako može desiti da i pored dobrih rezultata u kvalifikacijama, izabranici selektora Štimca, koji se ne mogu pohvaliti idealnom timskom igrom i formom u zadnje vreme, ipak ostanu kratkih rukava.

Kako god, preostala dva kola doneće nam mnogo kombinacija, interesantnih mečeva, ali verovatno i iznenađenja, pa i pored činjenice da Srbija neće učestvovati aktivno u ovoj priči, svakako vredi ispratiti sam finiš ovih kvalifikacija, jer čemo svakako uživati u dobrom fudbalu.

 

Komentari