SP Brazil: Bosanci ispisali istoriju, Englezi i Rusi uhvatili poslednji voz

Završena je grupna faza, Evro zone kvalifikacija za SP u Brazilu. Večeras je viđeno mnogo uzbudljivih mečeva, neizvesnosti do poslednjeg sudijskog zvižduka, ali i suza, što radosnica, što onih drugih. Bosanci su napravil istorijski uspeh, obezbedivši direktan plasman u Brazil, ubrzo su im se priključili i Englezi, Rusi i Španci. 

U grupi B, očekivala se najveća drama, s obzirom da su četiri tima, konkurisala za drugo mesto, koje nije imalo na kraju nikakvog značaja, pošto je upravo Danska koja je završila kao druga, bila ujedno i najgora drugoplasirana reprezentacija i na taj način nije obezbedila mesto u baražu.

Bugarska – Češka 0-1
Danska – Malta 6-0
Italija – Jermenija 2-2

Grupa C, bila je lišena neizvesnosti u zadnjem kolu, pošto su Nemci ranije obezbedili prvo mesto, a Šveđani baraž, ali je viđena prava goleada upravo u duelu ova dva tima. Na kraju su Nemci kao gosti slavili sa čak 5-3.

Farska Ostrva – Austrija 0-3
R.Irska – Kazahstan 3-1
Švedska – Nemačka 3-5

U grupi D, uoči poslednjeg kola Rumunija i Turska su delile drugo mesto, ali je Turke očekivao težak meč kod kuće sa Holandijom, dok su Rumuni imali lak posao sa Estonijom. Do iznenađenja kome su se Turci nadali, nije došlo, pa će Rumunija biti tim koji ide u baraž iz ove grupe.

Mađarska – Andora 2-0
Rumunija – Estonija 2-0
Turska – Holandija 0-2

U grupi E, se takođe večeras odlučivalo o putniku u baraž. Island je na gostovanju u Norveškoj došao do boda, koji im na kraju nije bio ni potreban, pošto Slovenija nije uspela da iznenadi u Švajcarskoj, te je ostala na trećem mestu.

Kipar – Albanija 0-0
Norveška – Island 1-1
Švajcarska – Slovenija 1-0

U grupi F, Rusija je osvojila u Azerbejdžanu, bod vredan Brazila, dok će Portugal koji je večeras bio ubedljiv protiv nejakog Luksemburga, ipak morati u baraž.

Azerbejdžan – Rusija 1-1
Izrael – S.Irska 1-1
Portugal – Luksemburg 3-0

U grupi G, Bosanci su došli do istorijskog trijumfa u Kaunasu. Vedad Ibišević je golom u 68. minutu odveo Bosance direktno u Brazil, dok će Grci svoju šansu morati da traže kroz baraž.

Grčka – Lihtenštajn 2-0
Litvanija – BiH 0-1
Letonija – Slovačka 2-2

U grupi H, Englezi su opravdali ulogu favorita, i pobedom nad Poljacima obezbedili prvo mesto, dok su Ukrajinci ubedljivim trijumfom protiv San Marina obezbedili baraž. Crna Gora doživela je neviđenu blamažu na svom terenu večeras. Sokolovi su primili čak 5 golova od Moldavije, i završili su kvalifikacije na trećem mestu iako su veći deo ovog ciklusa bili lideri u grupi.

Engleska – Poljska 2-0
San Marino – Ukrajina 0-8
Crna Gora – Moldavija 2-5

U grupi I, Španija je pobedom nad Gruzijom obezbedila prvo mesto, dok će Francuzi morati u baraž.

Španija – Gruzija 2-0
Francuska – Finska 3-0

Reprezentacije koje su se direktno plasirale na SP: Belgija, Italija, Nemačka, Holandija, Švajcarska, Rusija, Bosna i Hercegovina, Engleska i Španija

U baraž su se plasirale, osam najboljih drugoplasiranih ekipa. Najgora drugoplasirana ekipa, Danska, neće se takmičiti u baražu. Evo kako izgleda tabela drugoplasiranih timova:

Baraž mečevi igraju se sredinom novembra, a ekipe će u žrebu biti podeljene u dva šešira. U prvom šeširu će biti nosioci, a to su Hrvatska, Portugal, Grčka, Švedska, dok će u drugom šeširu biti nepovlašćeni timovi Francuska, Ukrajina, Rumunija i Island

Komentari