Spartak ide stopama Rada

“Građevinari” dobijaju konkurenciju.

Pametna poslovna politika Ranka Stojića dobija sve više poklonika, poznati menadžer i glavni čovek FK Rad se proteklih godina već dokazao kao jedan od najsposobnijih fudbalskih radnika. Transferi u zapadnu Evropu, kvalitetni klijenti i visoki procenti kod sledećih prodaja već dugo njegov su zaštitni znak.

Jedna od stvari po kojima je postao prepoznatljiv je praćenje dece klubova sa “Autokomande” i dovođenje istih, nesumnjivo kvalitetnih klinaca nakon što im matični klubovi okrenu leđa. Nakon toga, za njih sledi razigravanje u mlađim kategorijama tima sa Banjice, u nekoj od filijala ili prvom timu Rada, zatim vrlo često povratak (naravno uz određenu cenu) u klubove gde su prethodno proglašeni “neperspektivnim”, nakon čega slede inostrani transferi, od čega procenat ide agenciji gospodina Stojića.

Momci iz Zvezdine generacije 92. Đorđe Despotović i Goran Čaušić dokazali su se u Subotici, odnosno Banjici

Takva politika se pokazala i više nego unosnom, tako da je uspešan model primenljiv i u drugim sredinama. Spartak će već ovog leta ubrati plodove takvog poslovanja, pregovori o prelasku Aleksandra Kovačevića u matični klub – Crvenu zvezdu su pri kraju, a uz novac u smeru Subotice verovatno će i Nikola Karaklajić, talentovani vezista omladinaca sa “Marakane”. Za “Golubove” već dve godine uspešno igra i Đorđe Despotovićtakođe pupoljak crveno-belih koji je procvetao na severu Bačke.

Ovog leta će se nebesko plavima pridružiti i jedan momak ih Humske, reč je o talentovanom levom beku Stefanu Miloševiću.

Iako zvuči paradoksalno, ovakvom trgovinom na dobitku mogu biti i Crvena zvezda i Partizan. Prestankom ugovora sa igračima na koje se u prvom timu ne računa nestaju dažbine prema tim igračima, a oni zauzvrat imaju priliku da u slabijoj konkurenciji dobiju veću minutažu, pa samim tim i više prilika za dokazivanje u “manjim” sredinama, ako se uzme u obzir da Spartak i Rad igraju u najjačem domaćem rangu, jasno je da bolja “praksa” za talentovane momke u Srbiji ne postoji.

Komentari