Srbija nosilac trećeg šešira žreba za EP

UEFA je odredila šešire za kvalifikacije Prvenstva Evrope koje će biti održano 2016. godine u Francuskoj. Glavni nosilac je aktuelni kontinentalni prvak Španija a debitantska selekcija je Gibraltar.

U ukupno šest šešira raspoređeno je 53 nacionalna tima. Devet kvalifikacionih grupa će biti kreirano na žrebu 23. februara u Nici – Francuska. U osam grupa će biti po šest timova, a jedna grupa će imati pet takmaca.

Šeširi su formirani na osnovu UEFA nacionalnih koeficijenata (u obzir su uzeti rezultati sa SP 2010. i kvalifikacija za završne turnire na EP 2012. (sa završnim turnirom) i SP 2014.) tako da je Srbija pala na treći šešir.

Postoji mogućnost da se formira jugoslovenska mini-grupa jer je Bosna i Hercegovina u prvom, Hrvatska u drugom, Srbija i Slovenija u trećem, Crna Gora u četvrtom, a Makedonija u petom šeširu. Dakle, Srbija ne može biti u grupi sa Slovenijom koja je u istom šeširu, a sigurno nećemo gledati ni Tursku, Izrael, Norvešku, Slovačku, Rumuniju, Austriju i Poljsku.

Sastavi šešira:

1: Španija, Nemačka, Holandija, Italija, Engleska, Portugal, Rusija, Grčka,  Bosna i Hercegovina.

2: Ukrajina, Hrvatska, Švedska, Danska, Švajcarska, Belgija, Češka, Mađarska, Republika Irska. 

3: SRBIJA, Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunija, Austrija, Poljska.

4: Crna Gora, Jermenija, Škotska, Finska, Lentija, Vels, Bugarska, Estonija, Belorusija.

5: Island, Severna Irska, Albanija, Litvanija, Moldavija, Makedonija, Azerbejdžan, Gruzija, Kipar.

6: Luksemburg, Kazakhstan, Lihtenštajn, Farska ostrva, Malta, Andora, San Marino.

Kvalifikacije počinju septembra ove godine, a biće okončane u oktobru 2015. Na kontinentalnoj smotri će se po prvi put naći čak 24 tima, a iz svake grupe direktno će se kvalifikovati po prva dva. Mogućnost se otvara i za trećeplasirane, ali o tom – potom.

 

Komentari