Stanković: Eh, da je svirao onaj penal protiv Australije u 90-om minutu…

“Nismo imali sreće. Ne može ništa nikome da se kaže. Uglavnom naši ljudi kreću od kraja i kažu: ‘Pi, ispali ste od ovih…’ Prihvatiš kritiku, ali setite se kvalifikacija, bilo je odličnog fudbala. Pa prva utakmica u Africi, protivnički selektor je naš čovek, koji nas je sve ‘zatvorio’. Mogli smo dva dana da igramo tu utakmicu i da bude 0:0. Maler. Napraviš čudo protiv Nemaca, polufinalista Mundijala, ekipa koja je gazila posle toga sve žive i onda odigraš najbolje poluvreme…Neću prestati ceo život da pričam da sam se najlepše osećao na terenu to prvo poluvreme protiv Australije, gde sam se naigrao fudbala, milina je bila gledati kako to ide. Jebi ga, tako se namestilo, posle toga u fudbalu postoji staro pravilo, stigne te prvi, pa drugi gol… I na kraju smo ga dali i imali penal koji nije dosudio. Šta ima veze što je 93. minut, što ga nije dunuo? Dobijemo 2:2 i idemo dalje, vau!” ne može Stanković ni pet godina kasnije da prežali eliminaciju u Južnoj Africi.

deki-sa-zastavom-63600

Prema rečima bivšeg kapitena Srbija je u tom periodu igrala najlepši fudbal u skorijoj istoriji. Jedan od najboljih srpskih fudbalera u protekloj deceniji sa setom se prisetio nekih od najlepših trenutaka u svojoj bogatoj karijeri. Nakon pomalo tužnog kraja reprezentativne priče, Stanković je ispričao i neke anegdote vezane za klupsku karijeru. Nakon afirmacije u Crvenoj zvezdi, put ga je naneo u Lacio, klub koji je zahvaljujući njemu i Mihajloviću imao najveće navijačko uporište upravo u Srbiji.

c20c62e9269306d7d78d25e02c41a535

A samo dva meseca po prelasku u redove Rimljana, voljom žreba Stanković se našao na gostovanju u Beogradu, protiv Partizana, kada se desio čuveni incident sa navijačima crno belih. Nakon postignutog gola u Humskoj, Stanković je sa rukom iza uveta isprovocirao Grobare, koji mu to godinama nisu oprostili: “Pa, bila je greška da staviš ruku na uvo. Ne u ovim, nego tri godine kasnije to ne bih uradio. Ali, ja sam otišao u Lacio u junu, a to se dogodilo u septembru ili oktobru. Ja sam u glavi još bio igrač Zvezde, izvukli smo Partizan i… Klinački je bilo, imao sam 19 godina. To sigurno ne bih uradio sada iz poštovanja prema svom narodu i poštovanja prema rivalu, sada – ne znam šta da mi rade – ne bih tako postupio”

13594117313220

Osvrnuo se Deki zatim i na anegdotu u duelu protiv svoje Zvezde. Naime Mihajlović i Stanković su bili odabrani da se u ime Lacija pojave pred novinarima: “Siniša i ja bili smo na konferenciji ispred Lacija i onda sam ja (na pitanje šta čeka Lacio na Marakani) rekao: ‘Da, njima će sutra biti teško’, a onda me je Miha pukao nogom ispod stola i na glas rekao: ‘Valjda nama?’, ‘A, da… Nama!’ Drago mi je što nisam igrao protiv Crvene zvezde”

Kada je u pitanju period proveden u Laciju, najviše se istakao važnim golovima sa distance, ali nikada nije izvodio slobodnjake, jer je za to, kako kaže, u timu bilo većih majstora od njega: “Malo sam prašio, ako može jače, da je pomerim nazad pa da probam. U mlađim kategorijama sam to izvodio, imao sam ‘kiflicu’, a posle su došli majstori pored mene, Veron, Adrijano, Rekoba… Nisam ni penale pored takvih izvodio. Što? Ja sam imao moje, da je šutnem sa 25, 30 metara i oni se nisu ljutili i vikali: ‘Ej, Deki, daj loptu’. Šutnem je i po pet puta, svi se okrenu i vraćaju se. Zato što su znali da će jedna da uđe. Tako se ni ja nisam ‘gurao’ njima u ono što oni rade bolje. Ja sam poštovao Mihinu i Rekobinu levu nogu, Veronovu desnu. Samo staneš iza Mihe i gledaš kako ta lopta ulazi. Uvek sam se prvi radovao, dignem ruke čim lopta pređe živi zid”.

Upravo zbog činjenice da je u karijeri igrao sa velikim majstorima, kakav je i sam bio, bilo je nemoguće izdvojiti najboljeg: “U jednom momentu, nekih šest meseci bio je to Adrijano. Ni tenk mu nije mogao ništa, to je bilo neverovatno. Fudbal je malo drugačiji od onoga što navijači vide. Postoje igrači koje mnogo poštuješ, kao što je Valter Samuel, kao što je Huan Veron, pa tek Majkon?! Nisam ni digao glavu, on je već otišao. Te sezone kad smo uzeli sve, čini mi se da je milion puta pretrčao desnu stranu napred i nazad. Pa, Milito… Vidim i ja da navodim svežije primere, ali evo iz Lacija – Jap Stam, pa i Manćini, Salas, opet Veron! Nesta! Haha, Nesta! Uf… Evo naježio sam se. Mogu samo da se nasmejem kad pomislim s kim sam sve igrao, ali igrao, ne trenirao”, istakao je Stanković i za kraj dodao da jedino žali što nije imao prilike da zaigra na terenu sa Ronaldom, ali “onim pravim”.

Izvor: Mondo

Komentari