Stara Karaburma – novi stadion

Fudbaleri OFK Beograda dobiće novi dom. Tehnički gledano, neće menjati lokaciju, ali igraće na drugom stadionu. To je najnovija vest sa “Karaburme”.

Sadašnja “kuća” OFK Beograda – Omladinski Stadion je sagraćen 1957. godine. Nastao je na temeljima stadiona predratnog fudbalskog kluba “TSK Šumadija” koji je nestao fuzijom sa današnjim OFK Beogradom. Budući da od tada nije bilo većeg ulaganja u održavanje – odavno je u lošem stanju, te nije u potpunosti bezbedan (naročito zapadna tribina), tako da je ove godine zvanični kapacitet smanjen na 3000. Tim povodom, navijači OFK Beograda “Plava Unija” pokrenuli su i akcija pod nazivom “Sačuvajmo Omladinski Stadion”.  A najverniji navijači plavo -belih su sakupili preko 10.000 potpisa za peticiju u ovoj inicijativi.

Dodatni problem je što ovaj stadion, inače najbliži centru Beograda od većih stadiona se nalazi na klizištu, to je razlog zbog koga stadion mora da se sruši i ponovo izgradi.

Jedan od problema sa kojim se susreće uprava “Romantičara” je vlasništvo, jer je sportsko zdanje u rukama Grada Beograda, koji se nije prijavio u FSS-u za fond koji je evropska kuća fudbala odobrila u namene rekonstrukcije stadiona.

Imajući u vidu sve činjenice, uprava Superligaša sa Karaburme je krenula u individualnu akciju. Prve prepreke su pravne prirode, treba promeniti vlasništvo stadiona, a zatim slede ostale etape. Pravni tim je već angažovan, a videćemo koliko će vremena proći dok se činjenično stanje ne usaglasi sa slovom zakona, ali poslu će prionuti i profesori sa Arhitektonskog fakulteta.

Predsednik kluba, Dr Zvezdan Terzić nedavno je izjavio da ima zainteresovanih partnera za izgradnju, moglo bi biti i više njih u zajedničkoj akciji.

Da li će i kada u Beogradu niknuti novi, multifunkcionalni sportski objekat, uskoro ćemo videti.

Komentari