Svetla budućnosti u Jagodini

Pre šest godina počela je renesansa FK Jagodine, ulaskom iz zonskog u srpskoligaški rang, dobijen je zamajac za sledeće uspehe, oličene kroz tri uzastopne promocije na stepenik više. Grad odakle potiču nekadašnji igrači Crvene zvezde: Zvonko MilojevićJovica Nikolić, iz obližnjeg Donjeg Laništa je Svetozar Andrejić , a Dragoslav Stepanović je rodom iz obližnjeg Rekovca, konačno je leta 2008. dobio Superligaša.

Nisu se “Ćurani” zaustavili na tome, okrenuli su se postepenoj izgradnji ostalih sadržaja, sredili su stadion, unapredili rad sa mlađim selekcijama i najavljivali ambicije da se takmiče u Evropi. Na stadion su stigle stolice, pokrivena se su zapadna i severna tribina, izgrađena je VIP prostorija…

Nakon četiri godine igranja u najvišem rangu, ostvarili su i taj  plan, predstavljali su Srbiju u kvalifikacijama za Evropa ligu. To iskustvo međutim, bilo je daleko od idealnog, već na prvom koraku (prva kvalifikaciona runda) ih je izbacio kazahstanski Ordabasi, a Jagodinci za dva meča nisu postigli ni jedan gol.

Ove godine, u prvenstvu Jagodinci deluju bolje nego lani, kada su tek na proleće sa Simom Krunićem na kormilu obezbedili četvrto mesto i igranje na inostranoj sceni. Po prvi put su savladali Crvenu zvezdu, i to u Beogradu, a to je ono što će se pamtiti, a ne nepostojeći penal. Uprkos porazima Smedereva na svom terenu, a zatim i od  Spartaka u Subotici, sačuvali su mesto u vrhu tabele, sa tendencijom da na istoj poziciji i zimuju.

Pomenuti poraz od Smedereva, ostaće u pamćenju Jagodincima još po nečemu, to je poslednji susret koji su „plavi“ odigrali na svom terenu bez reflektora. Kao što je i najavljeno pre nekoliko godina, a radovi su poslednjih nekoliko meseci u punom zamahu, u novembru 2012. zasijaće reflektori  jačine  1400 luksa na Stadionu pod Đurđevim brdom.

Prvi susret biće odigran u nedelju 25. novembra, a rival je BSK Borča, iako ne previše atraktivno ime, sigurno da će u 17 časova stadion Jagodine biti puniji nego obično, zbog “osvetljene premijere”. Naravno, pravo otvaranje ovakvog zdanja bilo bi sa najjačom reprezentativnom selekcijom.

Često je u srpskom fudbalu bilo šlučajeva meteorskih uspona klubova, bez adekvatne infrastrukture. Šta god mislili o upravi FK Jagodine, činjenica je da će iza njih ostati nešto budućim generacijama – reflektori koje su Jagodinci dobili na poklon od FSS, postavši nakon: Crvene zvezde, Partizana i Vojvodine četvrti superligaš koji ima mogućnost igranja u večernjim terminima.

(foto: rts.rs)

Komentari