Svetsko prvenstvo u fudbalu, grupe A-D

U četvrtak počinje 20. svetsko prvenstvo u fudbalu u Brazilu. Vaš portal Utakmica rs. za početak predstavlja i prognozira prve četiri grupe. Grupa A: Brazil, Hrvatska, Meksiko, Kamerun. U grupi A domaćin, Brazil, naizgled ne bi trebalo da ima problema da prodje grupu. Domaći imaju odličan sastav predvođen igračima kao što su Oskar, Hulk, Fred, David Luiz i mnogi drugi, kao i prednost domaćeg terena. Svakako, favoriti su za prvo mesto u grupi. Za drugo mesto, boriće se Meksiko i Hrvatska.

Meksikanci su igrali očajno u kvalifikacijama pa su tek kroz baraž uspeli da odu na Mondijal. Glavne poluge tima čine svakako Čičarito i Đovani dos Santos. Većina igrača dolazi iz meksičkog prvenstva koje je poznato uglavnom po velikim ulaganjima tamošnjih klubova. Svakako Meksiko ne bi trebalo otpisati. Hrvatska na ovo prvenstvo dolazi skoro u najjačem sastavu, doduše bez Šimunića koji je kažnjen. Okosnicu tima čine Luka Modrić i Mario Mandžukić, te Eduardo da Silva, pa bi Hrvati lako mogli do drugog mesta u ovoj grupi. Iznenađenja u njihovom sastavu svakako predstavljaju mladi Ivan Močinić i Marselo Brozović. Kamerun dolazi na Mondijal kao autsajder. Nesalomive Lavove predvodi jedan od najboljih napadača sveta, Samjuel Eto. Tu su jos i Aleksandar Song, Stefan Mbia i Pjer Vebo. Kamerun jeste autsajder u ovoj grupi, ali ekipa koja svakoga može da iznenadi.

Grupa B: Španija, Holandija, Čile, Australija. Grupa B je jedna od najjačih na prvenstvu. Branilac titule, Španija, dolazi na svetsko prvenstvo kao jedan od glavnih favorita za titulu. Ćavi, Iniesta, David Vilja, Fabregas i mnogi drugi glavni su oslonac Crvene Furije. Holandija na ovo prvenstvo dolazi u nešto izmenjenom sastavu. Nema Džona Heitinge, Gregori Van der Vila, kao i Rafaela Van der Varta. Glavna zvezda tima je svakako Arjen Roben. On će uz Veslija Snajdera biti glavi pogon letećih Holanđana na Mondijalu.

Holanđani će se najverovatnije, sa Špancima, boriti za prvo mesto u ovj grupi.  Čile na ovo prvenstvo dolazi predvođen Aleksisom Sančezom i Arturom Vidalom.  Čile će pokušati da iznenenadi neku od gorepomenutih reprezentacija i da se plasira u nokaut fazu. Australija je podmladila reprezentaciju. Nema više Arči Tompsona, Džošue Kenedija, Luka Vilkšira. Zvezde tima su Tim Kejhil, Mark Brešano i Mile Jedinak. Australija može da iznenadi svaku od ove tri reprezentacije, ali biće to izuzetno teško.

Grupa C: Kolumbija, Grčka, Obala Slonovače, Japan Najujednačenija grupa na ovom prvenstvu. Nema favorita, s tim da je Kolumbija možda blago iznad ostalih ekipa. Iako nema Radamela Falkaa, Kolumbija je blagi favorit ove grupe. Fredi Guarin, Mario Jepes, Džekson Martinez samo su neki od igrača koji predvode ovu selekciju. Grčka dolazi na ovo prvenstvo uverena da može proći u narednu fazu. Legendarni Jorgos Karagunis predvodi Helene. Osim njega, glavna uzdanica su Samaras i Salpingidis.

Grčka sigurno može do druge faze. Obala Slonovače dolazi na ovo prvenstvo s željom da konačno prođe grupu na svetskom prvenstvu. Didijer Drogba predvodi Slonove a kada on igra tim iz Afrike je značajno jači. Osim njega tu su i braća Ture. Japanci, prema njihovim rečima dolaze da osvoje ovo prvenstvo. Barem je to izjavio zvezda ekipe Keisuke Honda. Osim njega tu su Suto Nagatomo, Šinđi Kagava i Makoto Hasebe. Videćemo koliko može Japan na ovom prvenstvu.

Grupa D: Urugvaj, Kostarika, Engleska , Italija Ovo će biti jedna od najneizvesnijih grupa na ovom prvenstvu. Osim Kostarike, ostale ekipe ravnopravno će se boriti za prva dva mesta u grupi. Urugvaj predvode glavna tri igrača Suarez, Kavani i Forlan, s tim što je neizvesno koliko će Suarez igrati na ovom prvenstvu. Bez obzira na to, Urugvaj će se ravnopravno boriti sa Engleskom i Italijom. Englezi dolaze na ovo prvenstvo s velikim očekivanjima, kao i uvek. Okosnica ekipe nije menjana, osim što više nema Ešlija Kola i Majkla Kerika.

Englezi će pokušati da odu što dalje na ovom prvenstvu, i da opravdaju očekivanja nacije. Italija je jedan od glavnih favorita prvenstva, jer Italijani u kom god sastavu da dodju, biće favoriti. Jednostavno imaju taj mentalitet. Predvodi ih legendarni Đanluiđi Bufon, a tu je i Antonio Kasano, kao i mnogi drugi. Možda i glavni favorit grupe. Kostarika je apsolutni autsajder ove grupe. Momci iz Srednje Amerike dolaze sa željom da se nadigravaju sa znatno jačim ekipama. Predvodi ih, po procentima, najbolji golman španskog prvenstva Kejlor Navas,a tu su još i Brajan Ruiz i Džoel Kembel. Teško će Kostarika proći grupu, ali će namučiti svakog protivnika.

Komentari