Tromsa – misterija iz Arktičkog Kruga

Partizan će da bi pokušao da uđe u grupnu fazu Lige Evrope morati da putuje u Arktički Krug. Nije šala, igraće u jednom od najsevernijih gradova na svetu.

Trumsa, tako se pravilno izgovara ono što sportski novinari krste po Vukovim pravilima – Tromso.

Ako bi se raspitali u komšiluku, odnosno sa druge strane Topčiderskog Brda, mogli bi igrači i uprava Partizana da saznaju mnogo pojedinosti o gostovanju u ovom, često mračnom i hladnom gradiću, nastalom na istoimenom ostrvcu.

Fudbalski Trumsa, iako osnovan 1920, u Evropi je aktivan tek poslednjih godina. Krajem osamdesetih su debitovali, izgubivši tesno od škotskog St.Mirena u Kupu Kupova. Devedesetih su se oprobali u UEFA Kupu, izbacila ih je prva prepreka – austrijski Tirol. U tom dobu je za „Momčiće“ – što je nadimak kluba, zaigrao Sigurd Rušfeld – najbolji klupski strelac u istoriji, a istovremeno je i najefikasniji napadač norveške lige ikada. 1995. su se oprobali i u trećem evropskom takmičenju – Intertoto Kupu, u grupnoj fazi su doživeli samo jedan poraz.

Prvi rival sa ovih prostora im je NK Zagreb, te 1997-98 u Kupu Kupova su nadigrali „Pjesnike“ ali sledeći protivnik ih je žestoko porazio – aktuelni evropski prvak Čelsi je, kao i mnogi trugi poražen u Trumsi, ali je kod kuće ubdeljivo slavio sa 7-1. Interesantno da je za tim iz Londona te godine zaigrao bivši igrač Trumse, jedan od najboljih norveških fudbalera u istoriji – Tore Andre Flo.

Sledeći evropski put Trumse bio je najduži, jesen 2005. – prvo su izbacili danski Esbjerg, a zatim i napravili senzaciju ostavivši iza sebe Galatasaraj – kod kuće su slavili (1:0) a u Turskoj izborili nerešeno. Uspeh ih je vodio u grupnu fazu, u kojoj su pobedili i Crvenu zvezdu (3:1), ali nisu prošli dalje.

Posle par godina neigranja, 2009. su došli do plej – ofa za Ligu Evrope, ali ih je Bilbao eliminisao. Prošle godine su doživeli prvi ubedljiviji poraz kod kuće u evrokupovima – savladao ih je pomalo neočekivano mađarski Pakš.

Ove godine su u dobroj formi, eliminisali su Olimpiju iz Ljubljane, a zatim savladali Metalurg Donjeck – bivši igrač Partizana, Đorđe Lazić je član ukrajinskog tima i sigurno može dati korisne savete crno – belima.

Interesantno je spomenuti da je u klubu još uvek i Ole Martin Arst (38) dugo je igrao u napadačkom tandemu sa Rušfeldom.

Ni na dalekom severu ne može bez Srba, Aleksandar Prijović (22) je rođen u Švajcarskoj, a igrao je za Srbiju do uzrasta od 17 godina, zatim je zaboravljen. Prihvatio je poziv zemlje u kojoj je rođen i od tada nastupao za omladince Švajcarske. U Tromsi je na pozajmici iz Siona (igrao je još i na ostrvu – Engleska i Škotska) i već je počeo da se isplaćuje, naime – njegovim golom u Ukrajini, Tromsa je uspeo da prođe u dalju fazu takmičenja.

Reč dve o treneru. Norveški tim sa klupe predvodi Per Matias Hagmo, čovek poreklom iz okoline Tromse je i kao igrač i kao trener već bio u ovom klubu, najveći trenerski uspeh je ostvario sa ženama – na OI 2000. u Sidneju je osvojio zlatnu medalju. Pored treniranja, priprema i doktorsku disertaciju o fudbalu.

Inače, prvenstvo Norveške je u punom jeku, a tim zauzima deveto mesto na tabeli.

Komentari