Turnovo – veliki početak malog kluba

Kada se regionalnim putem krene iz Strumice (rodno mesto Gorana Pandeva ali i Veljka Paunovića) u Makedoniji u pravcu Bugarske, na 11 kilometru se nalazi jedan stadion, zvanično ime mu je „Mladost“ ali svi ga zovu „Kukuš“, ubrzo potom se ulazi i u selo čiji klub nastupa na pomenutom objektu.

To je Turnovo, mesto od manje od hiljadu žitelja koje ima svog predstavnika u Evropa ligi ove godine. Klub je do pre pet godina nosio ime sela, a njegov uspon kreće dolaskom sponzora, preduzeća „Horizont Market“ po kome se klub sada zove. U najjači rang ušli su 2008. godine.

Stadion “Kukuš”

U žižu javnosti su dospeli uspešnim vojevanjem u prvenstvu Makedonije, do kraja ipak nisu uspeli, titula je pripala Vardaru a Metalurg i Horizont su prvenstvo okončali sa pet bodova zaostatka, dovoljno za treće mesto i izlazak u Evropu, prvi u 63 godine dugoj istoriji.

Koga god da su odredile kuglice UEFA, jasno je da Horizont nosi ulogu autsajdera. Namerili su se na litvansku Suduvu iz Marijampola, tim koji je prošle godine naša Vojvodina savladala u dvomeču (1:1, 4:0).

Nešto poput našeg Donjeg Srema, tim koji finansira privrednik Orce Todorov je sastavljen od iskusnih domaćih igrača, a napadački tandem BaldovalievBlaževski je u prošlogodišnjem prvenstvu Makedonije zajedno postigao 33 gola.

Svoj kvalitet su pokazali i na debiju u Evropi, protiv Suduve su gubili, ali pre poluvremena uspeli da preokrenu, prvo je Baldovaliev izjednačio, a zatim Blaževski realizovao jedanaesterac načinjen nad njim. Da nisu poklekli pet minuta pre kraja, njihov rezultat bi bio još senzacionalniji, ovako su ostavili dobar utisak i remijem, a u revanšu će imati priliku da se domognu “Poljuda” jer Hajduk iz Splita čeka pobednika ovog dvomeča.

Svojevrsna prednost je sada na strani domaćina, jer su u upravo završenom šampionatu na domaćem ternenu uglavnom pobeđivali, revanš se doduše neće igrati na “Kukešu” već na modernoj areni Filip 2. u Skoplju.

Komentari