Tuzlaci za svako poštovanje

Kulturno ponašanje na Balkanu ne bi trebalo da bude nešto što treba posebno isticati, takve stvari treba da budu uobičajeni deo Bontona.

Ipak, sa istorijom neprijateljstava na ovim prostorima, čak ni vreme ne uspeva da samo po sebi ublaži posledice primitivizma.

Zbog toga je ponašanje publike na stadionu “Tušanj” u Tuzli zaslužilo da bude pozitivan primer svim zemljama i svim navijačima u regionu. Naime, u prijateljskom susretu dve države bivše Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i Srbije, domaći navijači su na opšte iznenađenje himnu “Bože Pravde” ispoštovali u potpunosti, kao što prilikuje kulturnim ljudima.

Ako se vidi ovako civilizovano ponašanje sa jedne strane, značajno se povećavaju šanse za isto tako i sa drugih strana. Ko zna, možda će se i ovde nekada živeti sasvim normalno i to bez intervencije nekog “starijeg brata” bilo sa istoka ili sa zapada.

Nije teško protivničku himnu jednostavno saslušati u tišini, a aplaudirati tek nakon toga. Tuzlaci su nam svima pokazali kako treba i pružili ruku, ako ne prijateljstva, ono bar tolerancije.

Promena kojoj se treba priključiti!

Komentari