U Nišu se ne nazire kraj problema!

U Radničkom ništa novo. Naravno, ako ste u toku, ako niste, e onda ima mnogo novosti.

Seća li se neko odličnog starta prolećnog dela prvenstva kada je tim sa Nišave u prvih 6 kola uspeo da ostvari 5 pobeda uz  1 remi, odnosno 5 pobeda u nizu koje su izjednačile rekord kluba ?

Pobeda nad Crvenom Zvezdom nakon skoro 20 godina ?

Radnički je bio apsolutni hit, sa novim trenerom Sašom Mrkićem koji je tim preuzeo 4 dana pre nastavka prvenstva. Tim koji je na polusezoni ostao bez 6 igrača, uglavnom zbog finansijskih razloga, a zatim po motu „jedva smo se skupili” doveo nekoliko novajlija, pre svega pozajmice iz Vojvodine, napadača Škuletića i golmana Kesića, koji su se, ruku na srce pokazali u ključnim trenutcima kada je sve išlo kako se samo poželeti može. Iz Rada je stigao Ljubinković i takođe se pokazao kao pun pogodak. Dragićević i Cicmil su takođe postali deo tima, a Ivan Milenković je vraćen na listu registrovanih igrača, nakon odlaska trenera Aleksandra Ilića. Ono što se najmanje očekivalo je da je Radnički postao čvrst i homogen u odbrani, gde se smatralo da je ponajviše oslabljen, a mislim da je nepotrebno bilo koga izdvajati kad je očigledan razlog dobrih igara bio timski rad.

Aleksandar Jovanović je bez ikakve sumnje postao apsolutni komandant veznog reda i uz pomoć Pejčića i Ljubinkovića koji je pokazao da je odličan u tranziciji iz sredine u napad. Saša Stojanović je takođe pružio nekoliko dobrih partija. Aca Jovanović je definitivno pokazao najviše srca i dokazuje da je sigurno najveći borac na Čairu. Kolarević je pružao dosta lošije partije nego jesenas, ali čini se da u većini taktičkih zamisli Mrkića jednostavno nije bio uklopljen na pravi način, a ne da je igrao loše u globalu. Vladan Binić igra promenljivo, ali kada je na krilnoj poziciji, pokazuje da ume da pruži dosta centaršuteva i ugrozi protivnika.

Tim je u prvih 6 prolećnih mečeva sakupio 16 bodova, a tokom 15 utakmica jesenjeg dela samo 14, što dovoljno govori o odličnoj formi jedva skupljenog kadra.

Ali…

Ono o čemu se ovde radilo je da igrači nisu videli plate čitavih 5 meseci, i po mom ličnom mišljenju su imali apsolutno pravo da se oglase, pogotovo zbog svog truda i odlične igre. Nekima od njih je važnije da igraju, ali postoje i oni koji su životno ugroženi i jednostavno nisu u mogućnosti da na ovolika razdoblja nemaju osnovna sredstva kojima treba da izdržavaju sebe i svoje bližnje. Timski je odlučeno da se preko medija ukaže na trenutno stanje. Sve to je pokrenulo lavinu u nekom kontra efektu, ili se možda samo čekao izgovor. Redom su padale ostavke članova uprave, neki su bili uvređeni, neki saznali preko novina da bi i oni mogli da podviju rep, a za neke nismo ni znali da su uopšte bili tu dok nisu otišli. To je bilo pre više od mesec dana, tačnije 11. Aprila je predsednik Vlajković podneo ostavku, nakon ostavke Bankovića i Krivačevića.

U sledećih 6 utakmica je osvojen 1 bod, niz poraza je trenutno na koti 4.

Sednica skupštine još uvek nije održana, špekuliše se o tome ko treba da preuzme kormilo, ali sve se samo na to i svodi. Plate ne postoje, račun kluba je u konstantnoj blokadi, nekoliko igrača je ovih dana izbačeno iz stanova, neki od njih već su napustili Niš, trener Saša Mrkić je zbog ovakvih uslova dao ostavku. U poslednje 2 sezone on je peti trener koji je napustio klupu, a da razlog nisu bili loši rezultati.

Da, Radnički je izjednačio rekord uzastopnih pobeda iz 70-tih, pobedio Zvezdu nakon 20 godina, i proslavio 90 godina postojanja. Vratio se nakon 9 godina u elitu. Nedovoljno da mu se posveti puna pažnja, za nagradu igrači peru svoju opremu sami.

Pre 6 kola na korak od Evrope, 3 kola pre kraja, pa teoretski može da bude veoma crno. Reklo bi se da 1 bod obezbeđuje JSL i naredne sezone, ali da li to samo obezbeđuje nastavak patnje ?

Gostovanje u Novom Sadu protiv Vojvodine, na Čair zatim dolazi Javor, a u poslednjem kolu se ide na Banjicu. Vojvodina je tu gde jeste, bodovi joj ne znače mnogo, Rad zaostaje 2 boda za Jagodinom, ali ona je Evropu uknjižila osvajanjem kupa.  Ivanjičani imaju bod manje od Radničkog i to će biti najvažniji meč…

..Ako bude imao ko da igra.

Za oba Radnička, moguć je scenario u kom ispada jedan od klubova sa tradicijom i stadionom koji bude pun i onda kada ne gostuju večiti.

Bez njih, tužnija će biti slika na domaćim terenima sledeće godine.

(foto: Južne vesti)

Komentari